Wpis z mikrobloga

Cześć.
Stoję przed decyzją odnośnie przejścia z UOP na B2B. Jestem na etapie negocjacji stawki. Dla czysto przykładowych obliczeń przyjmijmy, że koszt mojego pracodawcy za mnie to 10 000 (duże brutto). Wydawało mi się, że ustalenie na fakturze kwoty właśnie takiej to w sumie rzecz normalna. Zaproponowano mi jednak mniej.
I teraz moje pytanie:
Jak to jest z kosztami pracodawcy? Czy jak jestem na UOP to to 10 k on sobie odlicza od podatku i wtedy go kosztuje 8100? Jeśli tak jest to na B2B kosztuje go tyle samo. Więc jeśli tak to w sumie nie ma żadnego większego zysku (przynajmniej finansowego) dla pracodawcy. No chyba, że ja czegoś nie kumam...
#b2b
  • 4
@rogal198: z b2b z reguły są inne budżety, oprócz tego korzyści finansowe to jedno, a korzyści z tego że mają Ciebie na b2b (nie obchodzą ich zusy,srusy, l4, dni wolne, okres wypowiedzenia) to drugie :)
@rogal198: wrzucają sobie Ciebie w koszty. jak duze brutto jest 10k to po prostu wydaje na Ciebie 10k. Jak jestes na b2b to masz 10k+vat, VAT jest przekazywany więc on wisi i tobie i pracodawcy a oni co miesiąc mają fakturę kosztową na 10000PLN dzięki czamu robisz im koszt
@Futrzasty: no tak, wiem, że tak jest z B2B. Tylko pytanie czy moje duże brutto jest dla nich kosztem i mogą sobie to odliczyć czy nie? Bo o to się wszystko rozbija :)
Co do vatu to w tym przypadku jest on przezroczysty bo czy dadzą go mi czy do skarbówki to wychodzi to samo.