Aktywne Wpisy
concordxxx +11
Miał ktoś z was problem z gówniarzami jeżdżącymi na motokrosach po waszym waszym podwórku? Przejeżdżają codziennie kilka razy jakieś 10-15 metrów. Mieszkam na wsi w zacisznej okolicy gdzie są raptem 3 domy i to pierdzenie staje się już mega irytujące... Powiedzmy że ten przejazd przez moje (a raczej moich rodziców) podwórko jest dla nich skrótem bo mają do przejechanie te 500-1000 metrów mniej i zapewne to jest jedną z przyczyn (ale też

ZenonBis +7
Potrzebuję pomysłów na przestępstwa bez ofiar karane więzieniem (produkcja narkotyków odpada, pochopnie obiecałem rodzicom, że tego robić nie będę)

Co polecacie do wyświetlania statystyk czasu wykonania metod aplikacji w Springu?
Kiedyś było narzędzie JETM. Oznaczało się metody, był endpoint i wyświetlało ładną tabelkę z czasem i liczbą wywołań. Ale JETM jest już dosyć stary i chyba nie ma wsparcia dla Springa.
Obecnie jest masa tych bibliotek do Springa: Actuator, Micrometer, Metrics, Atlas, Datadog, Graphite, Prometheus itd.
Nie wiem, która jest do czego, czym się różnią i której powinienem użyć.
Wiem, że nie chcę jakiegoś zewnętrznego serwera z bazą danych (część z tych wyżej taka jest). Nie potrzebuję zapisywać nigdzie w bazie tych statystyk. Wystarczy mi trzymać to w pamięci (dostępne do restartu aplikacji). Mam malutki microserwis i nie chcę jakiegoś ogromnego narzędzia.
Coś w stylu Spring Actuator, że dodaję dependency i mam już gotowe endpointy. Tylko w nim nie pokazuje mi czasu wykonania metod. W tutorialach do Micrometer widziałem, że metody do monitorowania oznacza się
@Timed. Podoba mi się to rozwiązanie. Ale nie wiem jak wyświetlić te czas w jakimś endpoincie. Chyba, że da się monitorować po prostu wszystkie metod (coś w stylu profilera - tylko żeby samo się monitorowało, a nie że muszę być podłączony profilerem na produkcję).źródło: comment_iSV777pc8S0aH2VtxvO2qPn7v1OUm8Qt.jpg
PobierzWszystko można zrobić samemu (AOP, zapisywanie, wystawienie endpointu itd). I będę musiał to robić w każdym micoserwisie, czyli będę musiał z tego zrobić bibliotekę, żeby nie powtarzać kodu.
Serio z tych 20 istniejących nie ma ani jednej, która spełnia moje wymagania?
źródło: comment_IeBP5xrkseSurYzQYJhsHFCXx5RI628E.jpg
Pobierz