Wpis z mikrobloga

Jaki ślązak? Mówi a nie godo ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@LewitujacyMnich: bo Ślązacy najpierw właśnie mówili ( ͡° ͜ʖ ͡°) analiza tekstów źródłowych pokazuje że forma godać stała się popularniejsza jakieś 100-120 lat temu. Plus typowe starodawne polskie nazwisko odzwierzęce - na Śląsku akurat sporo się zachował takich związanych z lataniem: Mucha, Ptak, Wrona. To czemu nie Wróbel? Bardzo dobry research zrobili twórcy
  • Odpowiedz
@Djodak nie spodziewam się, aby ceny spadały i to nawet w późniejszym czasie, GTA V bardzo długo trzymało cenę i myślę, że z RDR2 będzie podobnie.
  • Odpowiedz
bo Ślązacy najpierw właśnie mówili ( ͡° ͜ʖ ͡°) analiza tekstów źródłowych pokazuje że forma godać stała się popularniejsza jakieś 100-120 lat temu.

@Tosca303: tak, sto lat temu mówili współczesną polszczyzną, a potem im się odwidziało i zaczęli używać staropolszczyzny z naleciałościami niemiecko-czeskimi. xDDD
  • Odpowiedz
@klcn123: a gdzie ja napisałem że mówili współczesną polszczyzną? Skupilem się na słowach godać i mówić. To drugie było popularniejsze na Górnym Śląsku przez długi czas jego historii. Analiza jest dostępna na YT na śląskim kanale chwila z godką.
  • Odpowiedz