Wpis z mikrobloga

Gdzie można zgłosić kuriera, który nie zadzwonił wcześniej z pytaniem czy będę w domu, a jedynie wysłał po fakcie sms, że zostawił paczkę o wartości kilku stów u sąsiadki, którą pierwszy raz na oczy widziałam? ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#inpost
  • 25
  • Odpowiedz
@pantoska: jeżeli sąsiadka nie ma Twojego pisemnego upoważnienia, to kurier nie doręczył przesyłki i musi po nią wrócić :) Nie babraj się od razu z reklamacjami. Poinformuj kuriera albo ich infolinię, że wydał nielegalnie przesyłkę osobie nieupoważnionej/oddał komuś obcemu. U mnie zadziałało (gość zostawił paczkę wartościową u jakiś obcych ludzi - kto wtedy odpowiada za zniszczoną zawartość?).

Z art. 37 Prawa pocztowego wynika, że przesyłkę może odebrać: adresat, jego przedstawiciel ustawowy
  • Odpowiedz
@pantoska: masz na myśli potwierdzenie odbioru? Jeżeli tak, to pewnie kurier podpisał się za Ciebie - na to jest gruby paragraf

warunek

Tym co stanowi o przestępności podrobienia podpisu pod dokumentem jest to, że celem sprawcy jest posłużenie się takim dokumentem jako autentycznym.

http://sprawy-karne.biz.pl/sfalszowanie-podrobienie-podpisu-art-270-kk/

i paragraf

Art. 270. Fałszowanie dokumentu i używanie go za autentyczny

§ 1. Kto, w celu użycia za autentyczny, podrabia lub przerabia dokument lub takiego dokumentu jako
  • Odpowiedz
@pantoska: do tej pory tylko FedEx nie brał ode mnie podpisu, DHL, inpost, UPS brały.

Ale jeżeli zatem nie o podpis na odbiorze Ci chodziło we wpisie, na który odpowiedziałem, to o co? Ja pisałem o pisemnym upoważnieniu dla kogokolwiek na odbiór Twojej poczty, które jest niezbędne, aby doręczyciel mógł to takiej osobie legalnie zostawić. Nie chodzi o to, że Twoja sąsiadka ma z kurierem coś podpisywać, tylko Wy między sobą
  • Odpowiedz
  • 0
@ArchDelux Miałam na myśli i sąsiadka mam nadzieję też - o pisemny odbiór, jak wspomniałam sąsiadka jest dla mnie obcą osobą więc upoważnienia dla niej też nie robiłam, chodziło mi o to czy zawsze jest wymagany podpis przy odbiorze paczki?
  • Odpowiedz