Wpis z mikrobloga

Dlaczego KK (szczególnie przedsoborowy) to organizacja totalitarna?

Dziwi mnie fakt, że wielu ludziom umyka to, że KK też jest organizacją totalitarną. Przede wszystkim bardzo widoczne jest pojęcie myślozbrodni, czyli herezji. Niektórzy twierdzą, że celem tępienia herezji było utrzymanie porządku społecznego. Naprawdę nie wiem, jakie zagrożenie dla społeczeństwa mogła stanowić Barbara Weigl (chociaż została skazana przez inkwizycję biskupią czy Hermann von Rysswick skazany za bardzo wywrotowy pogląd czyli awerroizm. Ponadto skazywanie kogoś na śmierć za zaprzeczanie dziewictwu Maryi nie różni się dla mnie specjalnie od zabijania w imię materializmu historycznego.
Także kary za niechodzenie na msze czy za nieprzestrzeganie postów nie wyglądają dla mnie inaczej niż kary za opuszczenie pochodu pierwszomajowego. Ktoś mógłby stwierdzić, że kary egzekwowała władza świecka. Mogło tak być (pewny nie jestem), ale Pius IX w encyklice Syllabus potępiał rozdział państwa (punkt 55). Ponadto domagał się, by katolicyzm był jedyną religią państwową (teza 77) [1].
Przejdźmy teraz do ingerencji w naukę. Oczywiście napisze o heliocentryzmie. Niektórzy bronią Kościoła w taki sposób, że akceptował on heliocentryzm jako hipotezę, ale nie pozwalał nauczać jako prawdy. Teza wydaje mi się błędna zważywszy na fakt, że w oficjalnych dokumentach jest wprost nazwanafałszywą i sprzeczną z Pismem świętym.[2] Można było uważać ją za sztuczkę matematyczną. Poza tym Galileusz nie został skazany za głoszenie, że heliocentryzm jest prawdziwy, tylko za myślenie i głoszenie, że heliocentryzm jest prawdziwy. Poza tym, gdyby Kościół chciał być prawdziwym obrońcą nauki, powinien potępić błędne teorie Galena czy Ptolemeusza, a nigdy tego nie zrobił.

Gdzie nie ma przypisów to czerpałem wiedzę z wikipedii, do czego się przyznaję.

[1] https://opoka.org.pl/biblioteka/W/WP/pius_ix/inne/syllabus_08121864.html
[2] https://www.fuw.edu.pl/~akw/Od_Kopernika_do_Newtona.pdf – slajdy 62-69

#ateizm #katolicyzm
  • 1