Wpis z mikrobloga

@umcumcumcbejbe właściwie to czym się różni data science i data analytics? Nie wiem, co wybrać. De facto to jestem świeżo po studiach mgr z fizyki technicznej, ale chyba bardziej mnie przekonuje praca jako analityk danych aniżeli jako programista. Jako programistka to z kolei dosyć łatwo o staż, stanowiska juniorskie. A jak jest w tej specjalizacji? Ktoś się orientuje?
  • Odpowiedz
@umcumcumcbejbe: @mam_Cie_na_strzala: No nie do końca. PL/SQL + Informatica to do ETL/BI developerów (tak, często mylone są te 2 stanowiska).

@Voltaic: Generalnie to na juniora jak znasz Statystykę, R i/lub Pythona (scipy stacka) + ew SQL to wystarczy.
Różnica w Polsce pomiędzy DA a DS jest w sumie żadna. W sensie wiele firm oferuje juniorskie stanowiska DS (junior data scientist, jak to brzmi xD) podczas gdy max co się tam robi to jakieś notebooki w jupyterze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Niestety
  • Odpowiedz
Ktoś tutaj pracuje jako analityk/DS? Chciałabym się dowiedzieć, jak wygląda pozyskiwanie odpowiednich danych do późniejszej analizy, bo to domyślam się leży w obowiązkach osoby na tych stanowiskach?
  • Odpowiedz