Wpis z mikrobloga

Sklep internetowy powinien mieć własną bazę artykułów, cen itp. A aplikacja desktopowa powinna wysyłać po zmianach aktualizację danych. Zaufaj mi jestę ekspertem.
  • Odpowiedz
@croppz: @kebab-case: @kuncol02: Jest aplikacja desktopowa w której dodawane są produkt,zmieniane,ceny,opisy,przydizał którym klientom co ma się wyświetlać,rabaty. Wszystko dzieje się w tamtej aplikacji.

Sklep loguje gościa(sprawdza w bazie desktopowej czy istnieje) i pobiera odpowiednie dla niego produkty ceny itp nawet kategorie zawsze bodajże chyba po każdym odświeżeniu strony.Jeżeli się rejestruje to dodaje klienta do desktopowej

Zrobione jest jakby w druga stronę sklep odpytuje bazę desktopową ale nie porównuję bo
  • Odpowiedz
@smalczyk1: Sklep zawsze musi mieć dostęp do danych. Nie ma opcji, żeby sklep się załadował i wywalił, że nie ma danych bo ktoś aplikację desktopową wyłączył. O wydajności takiego rozwiązania to już w ogóle nie ma co mówić.

Musisz mieć bazę do której bezpośrednio łączy się sklep (tak samo, jak przy każdej stronie internetowej) oraz aplikację która może mieć własną bazę, wtedy trzeba dodać przesyłanie danych pomiędzy bazą sklepu i aplikacją,
  • Odpowiedz
@LeniwiecPracoholik: @kuncol02: Dostałem takiego kwiatka i nie wiem czy robić od nowa czy rzeźbić w tym api.Sam dużego doświadczenia nie mam więc będzie totalna padaka xD

Ja bym to właśnie tak robił jak piszecie ale aplikacja desktopa jest zamknięta.Czyli mogę np.zaznaczyć check box na kategorii,że ma iść do esklep ale musiał bym to wyłapać jakimś trigerem na bazie albo sprawdzać co jakiś czas czy pojawiły się nowe kategorie.

Bo jak
  • Odpowiedz
Jeśli sklep pobiera z bazy aplikacji desktopowej i ta baza nie jest w jakimś data center, to gorzej chyba nie będzie. Jak masz aplikację która ma własną bazę, to najlepiej dopisać synchronizację danych pomiędzy sklepem i aplikacją i puszczać ją na żądanie, albo w jakimś harmonogramie.
  • Odpowiedz