Wpis z mikrobloga

#filatelistyka #znaczki

Cześć zbieracze znaczków! Jak wyceniacie znaczki? Jak je katalogujecie?

Wpadła mi w łapki pokaźna ilość znaczków, ale nie są uporządkowane. Chciałbym je skatalogować i wycenić.

Korzystałem ze strony http://www.filatelistyka.org/index_catalog.jsp ale niestety rozbieżność między ich ceną a ceną np. z allegro to czasami 30-krotność. Znowu jakieś "outlety" filatelistyczne mają ceny mocno zawyżone i ostatecznie nie wiem nawet ile są warte moje znaczki :( Na aukcjach też nie można się wzorować, bo ten sam znaczek sprzedał się za 1 zł, a po kilku miesiącach za 14 zł.
Pójdę do jakiegoś speca, antykwariusza czy tam inne znaczkowego eksperta "A", to jego wycena może się różnić od eksperta "B". Jak znaleźć prawdziwą wartość znaczków?
  • 8
dziękuję za poradę - jak już pisałem, spec w mojej okolicy wycenia klaser z danego roku na 800 zł, a 40 km dalej w innej miejscowości inny spec wycenia go na 120 zł. W tym samym czasie pojedyncze znaczki hulają na allegro w tak różnych cenach, że sprzedając pojedynczo mogę uzbierać albo 40 zł, albo 2000 zł. Nie wierzę już specom, bo to zazwyczaj handlarze...
@tomilipin: najprosciej kup katalog Fischera
najwczesniejszych raczej nie masz ale lata 1918 -1939 - 70% katalogowej
1944-1952 - 60% katalogowej
1953-1960 - 50% katalogowej
1961 - 1995 - 20- 30% katalogowej
pozniejsze lata zalezy od 70% do 100% a nawet wiecej (znam pozycje tam które sa celowo zanizone)
powyższe nie dotyczy walorów drozszych arkusików np (tu prostu warto sprawdzić aukcje) no i jak masz zdekompletowane serie no tez traktujesz to jak
jak masz zdekompletowane serie no tez traktujesz to jak luzaki which means 3 groszy sztuka

@phsbdg: mam bardzo dużo pojedynczych sztuk :(

To pomóżcie mi jeszcze w jednej rzeczy: jak odczytać ceny z katalogu Fischera? Posiadam znaczek 2682, czysty, niekasowany, z oryginalnym klejem (czy raczej gumą, tak?), nominał 100 zł, kolor ciemny brąz. Ile on jest warty według załączonego fragmentu katalogu? Co oznaczają poszczególne kolumny i co oznacza skrót FDC w
tomilipin - > jak masz zdekompletowane serie no tez traktujesz to jak luzaki which me...

źródło: comment_dgFv5zxlkgBr4zC1MwbVl4TBaW6NOg7U.jpg

Pobierz