Aktywne Wpisy

Van-der-Ledre +36
Nic nigdy nie złamałem ogółem, raz jedynie miałem kostkę skręconą lekko, bo źle stanąłem stumpką przy schodzeniu ze schodów. I to tyle. Większość ludzi coś tam miała złamane, a ja nigdy. Tak mało dynamiczny jestem.
#przegryw
#przegryw

marv0oo +58
Aborcja - za darmo
Piwko - +10 zł
xDDD oni naprawdę robią wszystko, żeby lewactwo spadło pod próg wyborczy xD Jeszcze piszą o sterylizacji kobiet xD ja nie wierzę, że to są błędy w komunikacji, to musi być celowe działanie xD
#bekazlewactwa #polityka
Piwko - +10 zł
xDDD oni naprawdę robią wszystko, żeby lewactwo spadło pod próg wyborczy xD Jeszcze piszą o sterylizacji kobiet xD ja nie wierzę, że to są błędy w komunikacji, to musi być celowe działanie xD
#bekazlewactwa #polityka
źródło: GLWmMryWUAAoDOk
Pobierz

Cześć zbieracze znaczków! Jak wyceniacie znaczki? Jak je katalogujecie?
Wpadła mi w łapki pokaźna ilość znaczków, ale nie są uporządkowane. Chciałbym je skatalogować i wycenić.
Korzystałem ze strony http://www.filatelistyka.org/index_catalog.jsp ale niestety rozbieżność między ich ceną a ceną np. z allegro to czasami 30-krotność. Znowu jakieś "outlety" filatelistyczne mają ceny mocno zawyżone i ostatecznie nie wiem nawet ile są warte moje znaczki :( Na aukcjach też nie można się wzorować, bo ten sam znaczek sprzedał się za 1 zł, a po kilku miesiącach za 14 zł.
Pójdę do jakiegoś speca, antykwariusza czy tam inne znaczkowego eksperta "A", to jego wycena może się różnić od eksperta "B". Jak znaleźć prawdziwą wartość znaczków?
Cenami z katalogów bym się nie sugerował, są mocno zawyżone niż cena rynkowa.
najwczesniejszych raczej nie masz ale lata 1918 -1939 - 70% katalogowej
1944-1952 - 60% katalogowej
1953-1960 - 50% katalogowej
1961 - 1995 - 20- 30% katalogowej
pozniejsze lata zalezy od 70% do 100% a nawet wiecej (znam pozycje tam które sa celowo zanizone)
powyższe nie dotyczy walorów drozszych arkusików np (tu prostu warto sprawdzić aukcje) no i jak masz zdekompletowane serie no tez traktujesz to jak
@phsbdg: mam bardzo dużo pojedynczych sztuk :(
To pomóżcie mi jeszcze w jednej rzeczy: jak odczytać ceny z katalogu Fischera? Posiadam znaczek 2682, czysty, niekasowany, z oryginalnym klejem (czy raczej gumą, tak?), nominał 100 zł, kolor ciemny brąz. Ile on jest warty według załączonego fragmentu katalogu? Co oznaczają poszczególne kolumny i co oznacza skrót FDC w
źródło: comment_dgFv5zxlkgBr4zC1MwbVl4TBaW6NOg7U.jpg
Pobierzpierwsza kolumna czysty, druga kasowany, trzecia na kopercie lub karcie tj z obiegu (prawidłowo ofrankowany) @tomilipin: