Wpis z mikrobloga

mam takie pytanie. Otóż przymierzam się pomału do założenia radyjka tranceowego i spędzam godziny na szukaniu kawałków i ich kupowaniu (z informacji jakie znalazłem wystarczy zakupić dany utwór aby móc go grać publicznie).

Natrafiłem na ten kawałek , który nie został wypuszczony przez żadną wytwórnię, a więc nie można go kupić.

Co to oznacza w kwestii praw autorskich? Nie można go pobrać znikąd i grać czy trzeba by np pisać do twórcy i się z nim dogadywać? Mieszkam w UK i pewnie inaczej to wygląda tutaj ale i tak może ktoś się orientuje?
#trance #upliftingtrance #uk #pytanie
  • 7
@dryndol: W przypadku tego typu bootlegów (jak napisałeś - nie został on nigdzie oficjalnie wydany) wystarczy napisać do twórcy remixu i poprosić o zgodę oraz przy okazji poprosić go o podesłanie danego utworu, najlepiej jako WAV. Nie jestem producentem ani DJ, trochę interesuję się elektroniką i z tego, co do tej pory przeczytałem, tak to mniej więcej wygląda (przynajmniej mi się wydaje).
@NiewidomyObserwator: ok dzięki. Trochę szkoda bo będą problemy jeszcze żeby uzyskać jakieś pisemne zgody czy cuś.

A nie orientujesz się jak boty tubowe czy twitchowe będą reagowały jeśli będę grał/uploadował zakupioną muzykę?
Bo boję się, że i tak mi to pousuwają albo przynajmniej wyłączą zarabianie...
@dryndol: Tego to akurat nie wiem, z tego, co kojarzę, w Polsce trzeba chyba wykupić jakąś licencję od ZAiKSu i oczywiście posiadać zakupione utwory bądź podesłane bezpośrednio od producenta, aby móc zostać DJ'em. Jak sprawa wygląda w UK to tego nie wiem. Pamiętam, jak kiedyś widziałem na twitchu stream deadmau5'a, gdzie normalnie puszczał muzykę i nic się nie działo. Najlepiej będzie, jeśli napiszesz do youtube'a i twitcha. Spytaj się ich, jak
@asd1asd: ale ja bym chciał na żywo grać. Potem wrzucać zapis takiego strumienia (z kamerką) na tubę. Oczywiście będzie opcja do odsłuchania pobrania mixu z soundclouda.