Wpis z mikrobloga

Jak powinien działać agregator linków?
Użytkownik znajduje ciekawą informację, interesujący film, poradnik, zdjęcie, artykuł etc. Dodaje znalezisko i dzieli się z innymi. Społeczność ocenia znalezisko i w efekcie treść jest znajduje się w odpowiednim miejscu.

Jak wygląda to na wykopie?
Wygląda to jakbyśmy w kraju mieli jakieś całe 10 witryn (interia, onet, wp, gazeta i tym podobne) i 500 ludzi zatrudnionych do linkowania do nich każdego dnia w celu generowania ruchu z wykup pe el. Po przebiciu sie przez zalew znalezisk korporacyjnych przychodzi kolej na walke lewicy z prawicą i odwrotnie. Dziesiątki lub setki zielonek każdego tygodnia, których właściciele robią wszystko, wciągnąć cię w swoją wojnę ideologiczną. Następni w kolecje przedsiębiorcy średni i bracia mniejsi, którym akurat nie można odmówić rigczu, bo ci przynajmniej nie kryją się z tym, że linkują do siebie i mają po prostu darmową reklamę. Jeśli jeszcze nie masz dość, to pooglądaj jeszcze zdjęcia brzydkich małp i nieśmiesznych podpisów, a gdzieś pod koniec być może znajdziesz normalnych użytkowników i ich znaleziska dla których podobno jest stworzony ten portal.

tl;dr
zamiast social bookmarking, dobrowolnie zgadzamy się na social corporate spam oraz ideologiczne pranie mózgu

Co chciałbym zmienić:
- możliwość blokowania domen do których linkują inni użytkownicy
(np. jeśli nie chcę widzieć treści z interia.pl - nieważne ile zielonek założy nowe konta, będę mógł samemu zdecydować co jest spamem a co nie)
- możliwość łatwej wymiany i edycji czarnych list pomiędzy użytkownikami (na takiej zasadzie jak np. działają listy ublocka/adblocka)
- weryfikacja sms nowoutworzonych kont (z zaznaczeniem jeden numer -> jedno konto)

Jakie jest zdanie mireczków w tym temacie?

#wykop #zalesie #opinia #administracja #pytanie
  • 17
  • Odpowiedz
@lobo: Ja bym jeszcze dołożył możliwość banowania kanałów jutubowych. Jak widzę tych dzbanów z Jasnej Strony Mocy, którzy dodają dziennie po 5 znalezisk, które są zakopywane z prędkością światła, to mi się coś dzieje. Jako uporczywy spam, nie da się serio tego zmoderować?
  • Odpowiedz
@lobo not sure if serious or ... ja piszę o lepszych sposobach filtrowania treści po stronie użytkownika i weryfikacji kont przez administracje, a ty o jakichś banach i cenzurze.
  • Odpowiedz
@Neurohaox: czarną listę to ja już mam niestety zapełnioną. Mam po prostu dość spamowania takimi marnymi treściami. Jak ktoś dodał 70+ filmików i nie trafił na główną to powinien raczej myśleć o przestaniu tego robienia prawda?
  • Odpowiedz
@lobo: jeśli ktoś jednak nie przestał to nie można go usuwać z portalu (banować) jeśli nie łamie regulaminu, ale ty jako użytkownik powienieś mieć możliwość lokalnego ustawienia filtra, w taki sposób, żeby ten spam zwalczyć. Ale dobrze, że zwróciłeś na to uwagę - ograniczenie miejsca na czarnej liście to też jest dla mnie jakaś totalna abstrakcja/paranoja
  • Odpowiedz
@Neurohaox: A teraz przeczytaj mój komentarz tutaj i odpowiedzi pod nim. Cykliczne artykuły z portali branżowych dodawane cyklicznie przez tych samych ludzi przypadkiem z domen reklamodawców. Napiszesz krytyczny komentarz i za moment znajdzie się chór obrońców i morze minusów.¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@mooka co do twojego komentarza no to znalezisko podajace jakieśtam statystyki w mięsięcznym odstępie czasu, to akurat nie według mnie jakiś dramat. Faktem napewno jest to, że większe możliwości dostosowania treści byłyby przydatne wszystkim, zarówno tobie jak i tym co cie tam zminusowali.
  • Odpowiedz
@Neurohaox: Chodzi też o trochę co innego, w niektórych znaleziskach z niektórych portali jak wirtualnemedia, conowego itp. pisząc jakiś niewygodny komentarz zostaniesz bardzo szybko zminusowany. Te znaleziska są dodawane i wykopywane przez te same osoby, często nie ma w nich nic ciekawego.

Portal branżowy pełen tabelek ze statystykami, ten sam tekst różniący się procentami - dwa procent w tą, pięć w tamtą - publikowany co miesiąc.
Dodaj link do własnej strony
  • Odpowiedz
@moooka: pełna zgoda co do grup 'wpływu', ja widzę rozwiązanie tego problemu w łatwej edycji, wymianie czarnychlist i możliwości subskrybcji filtrów. Wiec dajmy na to znalazłbyś 10 podobnie myślących osób i problem byłby rozwiązany. To zdaje egzamin w przypadku filtrów adblocka, stąd opinia, że w tym przypadku też by zadziałało. Tylko, że to wymagałoby po pierwsze świadomości samych użytkowników i zorganizowanej akcji, a po drugie szczerych intencji ze strony administracji portalu.
  • Odpowiedz