Wpis z mikrobloga

Zupa klopsikowa
60min

Składniki
Klopsiki:
40 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1 jajko
bułka tarta
sól, pieprz

Zupa:
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
por
1-2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
sól, pieprz
Sposób przygotowania przepisu:
Zupa klopsikowa

1. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju, po czy przełożyć do naczynia z mięsem mielonym. Dodać jajko, bułkę tartą, przyprawy i dokładnie wymieszać. Z gotowej masy formować klopsiki. Gotowe klopsiki wrzucić na wrzącą, osoloną, osoloną wodę i dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotować ok. 20 minut. Por i marchew pokroić w półplasterki, a seler i pietruszkę w drobną kostkę. Dodać do zupy i gotować kolejne 20 minut. Gdy warzywa są już miękkie, sporządzamy zasmażkę z mąki i dodajemy do zupy.

Do zupy należy ugotować w osobnym garnku ziemniaki.
Porady
Na talerzu ziemniaki można sobie lekko rozgnieść, posypać łyżeczką cukru, polać łyżką śmietany i dodać troszkę octu, po czym nalewać zupę. Oczywiście można też spożywać w naturalnej wersji, kto jak woli.
#danielmagical #patostreamy
  • 1