Wpis z mikrobloga

• 1
Mirki, zapomniałem o OC. Wyszło w czerwcu. Przypomniałem sobie dzisiaj. W rejestrze na stronie www status mojego auta to "brak danych".
Wyczytałem, że OC przedłuża się automatycznie jeśli nie zmienię sam ubezpieczyciela. Auto to samo od kilku lat.
Nie dowiem się do poniedziałku, bo infolinia pracuje pn-pt.
W międzyczasie nikt nie dzwonił, nikt nie pisał, nikt nie chciał pieniędzy, więc nie wiem czy OC przeszło na kolejny rok. Przed wygaśnięciem bylem poza UE, więc jeśli ktoś dzwonił, to się nie dodzwonił (inna karta).
Jak bardzo mam przewalone?

#oc #ubezpieczenia #pzu #pzu #kiciochpyta I może #prawo
  • 16
  • Odpowiedz
@tegie:
Jeśli polisa była opłacona, jeśli nie było wypowiedzenia ubezpieczenia, jeśli auta nie sprzedałeś => polisa przedłuża się automatycznie na kolejny rok tylko w ramach oc
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@k-NN @marcel_pijak auto sam ubezpieczałem, jest u mnie od kilku lat.
Wiem, że powinno się przedłużyć, ale czy poza wymienionymi są jeszcze jakieś opcje, że się nie uda? Czy to obowiązek towarzystwa ubezpieczeniowego i muszę mieć kontynuację?

Jeśli z jakiegoś powodu nie mam OC to kara jest z automatu, bo w rejestrze jest nieciąglość? Czy jak się ubezpieczę w poniedziałek i nikt mnie nie złapie, to mam szczęście? Auto oczywiście
  • Odpowiedz
@tegie: @fromasz56 jest ekspertem nad ekspertów. Natomiast z mojej wiedzy mogę Cię uspokoić. To jest ustawowo ustalone że się wydłuża. Fukcupy się mogą zdarzyć jak ściągniesz auto z zagranicy, zarejestrujesz i nie ubezpieczysz od dnia rejestracji.
  • Odpowiedz
@tegie: Mirku z reguły przedłuża się z automatu ale jest kilka wyjątków np: polisa po poprzednim właścicielu no ale to już możemy wykluczyć, mogą też nie przedłużyć jeśli masz zaległości z płatnościami za OC.
  • Odpowiedz