Wpis z mikrobloga

Czemu ludzie nie mają otwartych umysłów, tylko zamykają się w swoich dziwnych półświatkach.

Wege? Hehe żryj trawe ścierwo
Religia? Kuwa jak można w coś wierzyć, wiara to głupota
Ateizm? Pewnie chodzisz do gimnazjum, debilu
Depresja? Wyjdź z domu i weź się za siebie, nieudaczniku
Studia inne niż polibuda? Hehe nie żal Ci na to czasu?
Świadomie samotna różowa? hehe pewnie śmierdzisz gównem
Samotny niebieski? chory przegryw
Lesbijka? Ktoś Cię pewnie porządnie nie wyruchał
Gej? jesteś ciotą pewnie nawet nie umiesz odkręcić słoika
ITD ITD

Ludzie, zrozumcie, że świat nie jest biało- czarny. Ma miliony odcieni. Zmienia się tak szybko, powinniśmy być otwarci na te zmiany. Zaakceptujmy, że wszystko się rozwija, idzie do przodu, w tym tolerancja, możliwości. Ludzie mają teraz tak dużo opcji, by być sobą, wyrażać siebie. Tysiące religii do wyboru, sztukę, internet. Dlaczego ciśniecie kogoś dlatego, że jest inny od Was?
To, że ktoś ma inne poglądy, nie oznacza, że jest gorszy od Ciebie. Jeśli ciśniesz z niego bekę, obrażasz, wyśmiewasz- Ty jesteś gorszy od niego. Bo nie umiesz wyjść ponad normy, które Ci wpojono dawno temu.
Zazwyczaj ciśnie się kogoś, bo miał odwagę być sobą, inni jej nie mają, więc będą ściągać w dół, aby nikt się nie wychylał.
Tylko po co, na co to komu.

#gownowpis
  • 20
  • Odpowiedz
@netefre: nigdy nie umiałam zrozumieć dlaczego ktoś może mieć jakieś ale do tego jak żyje inny człowiek. Dopóki nikt nie robi nikomu krzywdy niech żyje sobie jak chce, co komu do tego
  • Odpowiedz
@netefre jeżeli nietolerancja, własne zdanie i brak akceptacji tego co się dzieje na świecie nazywasz zamkniętym umysłem to spoko możesz tak o mnie mówić.
Tyle tylko że nie mam obowiązku akceptować homo, uchodźców czy innych wynaturzeń. Chcesz bronić swoich racji proszę bardzo tylko proszę o jedno, nie wmawiają mi że są lepsze niż moje bo samo to że je posiadam i nie namawiam do podobnego myślenia nikogo świadczy o tym że mój
  • Odpowiedz
@Abazaba77: Napisałam o osobach, które wyśmiewają innych głośno, obrażają. Jeśli nie akceptujesz ich, ale nie nawołujesz i nie obrażasz na forum, to ten wpis po prostu nie jest do Ciebie. Uważam, że nie ma tutaj lepszego i gorszego. Istnieje to dopiero, gdy człowiek zaczyna siać "nienawiść".
I nigdzie do niczego nie namawiam. Napisałam swoje zdanie. Można się z nim zgadzać albo nie i szanuję, że napisałeś swoje zdanie.
  • Odpowiedz
@wicherq: Nie widzę, żebym robiła to samo ze względu na chęć prowadzenia dialogu z ludźmi, do których to kierowałam, poznania ich powodów i może słusznych argumentów.
Jedyne, co jestem sobie w stanie zarzucić w tym poście to "jeśli ciśniesz z niego bekę [...]- ty jesteś gorszy od niego". Da się nie tolerować ludzi, nie lubić ich, nie szanować, ale zachowywać to dla siebie. Wykorzystywanie słów do ranienia innych jest poniżej pasa
  • Odpowiedz
@netefre: Dychotomia myślenia – błąd procesów myślowych wyróżniony przez Aarona Becka charakteryzujący się postrzeganiem różnych zjawisk tylko w skrajnych aspektach. Dychotomia myślenia może prowadzić do występowania problemów psychologicznych.

Przykłady dychotomii w myśleniu: dobrze – źle; prawdziwy – fałszywy; winny – niewinny; my – oni; przyjaciel – wróg; zasady – brak zasad; tyrania – wolność; demokracja – dyktatura; sprawiedliwość – niesprawiedliwość; naturalny – nienaturalny; cywilizowany – barbarzyński; kapitalistyczny – marksistowski.

Według Edwarda
  • Odpowiedz
@netefre: Dlatego, że łatwiej jest zamknąć oczy i nie dopuszczać do myśli, tego, że jest możliwość pomyłki w swoich poglądach, to ludzi odstrasza. Otwarcie się na inne poglądy powoduje, że ludziom potrafi się posypać całe życie. Mogą się dowiedzieć że to co uważali za słuszne albo słuszne nie jest, albo kompletnie nie wiedzą co robią a przypisują sobie pogląd w który nie wierzą. Sama sobie wyobraź, ufasz komuś, i okazuje się,
  • Odpowiedz