Wpis z mikrobloga

@mattttx: to sprawa dla jakiegoś dobrego prokuratora. Czytałem że były tam jakieś kontrowersje, 18 maja wznowili prace budowlane i cyk tydzień później kamienica spalona.
Nawet ostatnio w jakiejś telewizji poruszali problem podpalanych kamienic tylko po to, by je później rozebrać.
  • Odpowiedz
@Fajnisek4522: @mattttx: Ja to się za bardzo nie orientuję w tych skomplikowanych statusach prawnych nieruchomości, więc chętnie zapytam: jak to działa?

Do kogo należą takie palone kamienice? Do miasta? Dlaczego nie można odkupić takiej zdezelowanej kamienicy, tylko opłaca się bawić w grubą przestępczość tj. podpalenia w samym środku tętniącej życiem dzielnicy?

I co im daje spalenie? Mniejszą wartość? Przecież działka ze zdezelowaną kamienicą, chyba nie będzie wiele więcej warta, niż działka ze zdezelowaną
  • Odpowiedz
@Turbator: też nie siedzę w tych tematach, ale w telewizji to ostatnio tłumaczyli, że jak jest zabytkowa kamienica, to konserwator nie pozwala robić pewnych zmian w jej konstrukcji. Wtedy jest podpalana do momentu, gdy zostanie nakazana jej rozbiórka ze względu na stan techniczny.
  • Odpowiedz
@mattttx: ehh ja mieszkam w jednej z kamienic w ktorej juz rozne numery bywały, ale chociaz tyle ze odpuscili sobie juz chyba proby wyrzucenia mojej rodziny, szlag mnie trafia jak to widze ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz