Aktywne Wpisy
Akinori456 +32
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Rasteris +33
I kolejna tropikalna noc za nami. W Warszawie temperatura spadła do 24 stopni, a za nic tropikalna uznaje się taką gdy nie spada poniżej 20. I kilka następnych dni też ma być takich. A średnio takich nocy w roku było 3 na zachodzie kraju, i poniżej 1 na wschodzie. Ale od kilku lat to dobija nawet do kilkunastu. Temperaturowe to jesteśmy tam gdzie w latach 80 była Bułgaria czy pólnocna Grecja.
I
I
znacie jakiś prosty serwer http który pozwoli wyświetlić stronę w przeglądarce? Zależy mi tylko na HTTP, HTTPS już mam przekierowany do nextclouda. Z tego samego powodu musiałem się pozbyć apach2, bo o ile pięknie działała na porcie 80 to bruździł mi na 443 przez co nie mogłem się łączyć z nextcloudem.
na windowsa jest taki fajny stary program home web serwer gdzie można wybrać czy ma nasłuchiwać na 443 czy 80 (czy jakimkolwiek innym), tutaj i webserver i nextcloud oba nasł#!$%@?ą na 443 i się gryzą przez to
sam nie wiem jak to zrobiłem, jakieś porty poprzekierowywałem na routerze, jakieś otwarłem w firewallu, coś pozmieniałem w konfigach i ruszyło, na :80 (czyli jak wpisuję swój adres) to otwiera się stronka z ngixa a jak mójdres:portXYZ to otwiera się nextcloud :D
w końcu. Trochę to jest utrudnione dlatego, że na routerze nie mogę przekierować portu 443 (netia umożliwia to tylko po kontakcie na infolinii).
Jako że jestem laikiem to pewnie trochę mi to zajmie, dlatego to projekt na bliżej nieokreślona przyszłość :P
I tak bym musiał zdobyć jakiś lepszy hardware na serwer, bo póki co robi za niego laptop z rozpadającym się dyskiem
utwórz plik
/etc/apache2/conf-available/strona.conf
dodaj do tego
no nic, pobawię się tym jeszcze, ale po weekendzie, dzięki za rady w każdym razie ( ͡° ͜ʖ ͡°)