Wpis z mikrobloga

#ubuntu #linux

znacie jakiś prosty serwer http który pozwoli wyświetlić stronę w przeglądarce? Zależy mi tylko na HTTP, HTTPS już mam przekierowany do nextclouda. Z tego samego powodu musiałem się pozbyć apach2, bo o ile pięknie działała na porcie 80 to bruździł mi na 443 przez co nie mogłem się łączyć z nextcloudem.
  • 14
  • Odpowiedz
@gerard-kowalski: w takim razie jak to zrobić? Bo postawiłem nextclouda, wszytko ładnie działa (na routerze port X przekierowany na serwer 443 i się łączy po https ip port X z nextcloudem). Po wgraniu apache się zestało
  • Odpowiedz
@gerard-kowalski: co bym nie robił to jakikolwiek webserwer gryzie się z tym nextcloudem

na windowsa jest taki fajny stary program home web serwer gdzie można wybrać czy ma nasłuchiwać na 443 czy 80 (czy jakimkolwiek innym), tutaj i webserver i nextcloud oba nasł#!$%@?ą na 443 i się gryzą przez to
  • Odpowiedz
@gerard-kowalski: dobra działa xDD

sam nie wiem jak to zrobiłem, jakieś porty poprzekierowywałem na routerze, jakieś otwarłem w firewallu, coś pozmieniałem w konfigach i ruszyło, na :80 (czyli jak wpisuję swój adres) to otwiera się stronka z ngixa a jak mójdres:portXYZ to otwiera się nextcloud :D

w końcu. Trochę to jest utrudnione dlatego, że na routerze nie mogę przekierować portu 443 (netia umożliwia to tylko po kontakcie na infolinii).
  • Odpowiedz
@time0ut: no pewnie kiedyś się tym zajmę, na razie tak jak działa jest git, mogę zrobić linki z głównej strony do poszczególnych podstron (tak żeby nie wklepywać adresów z portami ręcznie).

Jako że jestem laikiem to pewnie trochę mi to zajmie, dlatego to projekt na bliżej nieokreślona przyszłość :P
I tak bym musiał zdobyć jakiś lepszy hardware na serwer, bo póki co robi za niego laptop z rozpadającym się dyskiem
  • Odpowiedz
@time0ut: no właśnie i mam wrażenie, że jak zmieniłem w tym ports.conf to po reboocie i tak nic się nie zmieniało :/

no nic, pobawię się tym jeszcze, ale po weekendzie, dzięki za rady w każdym razie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz