Wpis z mikrobloga

#macbook #macos #apple #informatyka
Zaczynam właśnie pracę no i dostałem służbowego macbooka no i tym dłużej używam tym więcej rzeczy mnie irytuje i liczyłem że ktoś tutaj pomoże rozwiązać przynajmniej część z nich:
1. Okienka, bardzo często trzymam wiele rzeczy na jednym ekranie, np na 1/3 jakiś czas i pozostałe 2/3 IDE + często to zmieniam no i chce dalej widzieć godzinę bez ciskania czegokolwiek - na razie mam apkę magnet ale też ssie bo jak mam dwie apki na połowach to nie mogę prosto zmieniać ratio podziału jak w windowsie tylko zostaje na środku dziura i muszę ręcznie zmienia obie apki.
2. Używam wielu profili chrome no i chciałbym mieć te profile bezpośrednio w docku jak w windowsie i bez pokazywania wtedy 3 profili i jeszcze osobnej ikonki samego chrome (bo takie coś udalo mi się osiągnąć tworząc .app ze skryptu)
3. kierunek skrolowania da się ustawić tylko jednocześnie dla myszki i touchpada to też irytuje bo chcę odwrotnie - dotyk tak jak w windowsie/androidzie na zasadzie przesuwania kartki i skroll zgodnie z kierunkiem ruchu. Niby jest jakaś apka ale nie wpływa na suwaki i inne elementy.
4. Używam jetbrains toolboxa - pomaga to zarządzać wieloma IDE ich marki, no ale wtedy nie widzę możliwości by podpiąć je do docka - bo nie mają stałej lokalizacji tylko folder zależny od wersji. Na windowsie też był z tym problem, ale tam są toolbary i toolbox tworzy folder do menu startu który można zmienić w toolbara.
5. Jak do cholery odinstalować flash playera, bo robiłem to już 4 razy i wraca codziennie - w tym nawet specjalną aplikacją ze strony adobe.

I to tyle co mi się kojarzy z rzeczy co może ktoś wie jak naprawić. Bo tak to oczywiście touchbar w IDE to koszmar no i brakuje klawiszy jak osobnego delete, insert itd... no ale cmd key ratuje sytuacje. No i mały enter strasznie (macbook pro najnowszy)
  • 14
  • Odpowiedz
  • 0
@kmlnvm bo mieli tylko gotowe konfiguracje sprzętu i delle były ale trzykrotnie słabsze. 8gb ramu dla deva Javy to jednak mało. I jakiś procek serii U.
No i trochę z ciekawości.
  • Odpowiedz
@GotoFinal:

1. Nie jest idealnie. Proporcje tak jak opisujesz możesz zmieniać tylko w trybie pełnoekranowym. W normalnym trybie jest tylko możliwe przyciąganie jednego okna do krawędzi drugiego, czyli zmieniasz rozmiar jednego a potem powoli skalujesz drugie do krawędzi. W Magnet masz zdefiniowane proporcje 1/2 i 1/3. Może pomyśl o dodatkowym monitorze?

3. W Logitech Options ustawiam sobie kierunek przewijania. Zobacz czy producent ma jakieś sterowniki albo wypróbuj
  • Odpowiedz
@przekliniak:
1. Dodatkowy monitor nie pomoże tego rozwiązać a wręcz powiększy problem. Bo na nim też będę wrzucać więcej niż jedno okienko.

3. 80zł by może naprawić ten problem nawet bez pewności że to zadziała tak jak chce :D Tak jak pisałem wszystkie apki piszą że nie idzie zmienić kierunku scrolla na np pasku głośności, więc zawsze coś jest nie tak.

4. No to zdecydowanie nie jest wygodniejsze, 1 kliknięcie vs
  • Odpowiedz
@GotoFinal: 1. macOS wspiera wiele pulpitów (przesuwasz strzałkami z altem albo 3palce na taczbarze), polecam https://www.howtogeek.com/180677/mission-control-101-how-to-use-multiple-desktops-on-a-mac/
2. I masz, PPM/2palce na docku na ikone chrome i widac tam opcje "people", do tego kazdy profil na osobnym pulpicie
4. W macos folder zalezny od wersji? majac juz zainstalowane rubymine i pycharma zainstalowalem toolboxa, skroty jak byly i dzialalu w docku to działają dalej. No i jak do skrotu na docku za
  • Odpowiedz
@test_user:
1. windows też wspiera, ale co to ma do rzeczy? xD mam co 0.5 sec przeskakiwać jak chce obserwować więcej niż 1 okienko na raz?
2. No nie mam, to nie jest w docku, tylko w rozwijanym menu w ikonce chroma w docku. WTF?
4. no mówię jak jest, screen na dowód. Może ci dalej odpala starą wersję po prostu. bo toolbox nie usuwa od razu starych po aktualizacji.
GotoFinal - @test_user: 
1. windows też wspiera, ale co to ma do rzeczy? xD mam co 0...

źródło: comment_7fuYqaOJSiUIGcEgwFPI8KKct1Laj4Fv.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@test_user: doczytałem o split mode, ale to dalej nie naprawia sytuacji, tylko naprawia jeden problem tworząc drugi: od tego że używanie tego to koszmar, w windowsie lapie i rzucam i gotowe, a nic nie muszwe trzymać po 3 sekundy.
A drugi problem to że znika znowu górny pasek i znowu nie widzę godziny bez latania myszką lub klawiaturą.
  • Odpowiedz
@GotoFinal: przeciez to wszystko da sie ustawic

must have to apka BetterTouchTool - zrobisz sobie przeciagnaie do krawiedzi ekranu jak Ci sie podoba + touchbar mozesz sobie zrobic jak chcesz, czyli wstawisz te insert delete itp

ja w opcjach myszki logitech moge zmienic kierynek scrolla, a w opcjac maca ustawiam sobie touchpad

dock tez sie da skonfigurowac, a jak Ci bardzo windowsowego taskbara brakuje to masz aplikacje uBar
  • Odpowiedz
BetterTouchTool

@LubieKiedy: gdzie tam jest coś by była podziałka jak w splite mode? nie widzę nigdzie informacji na stronie. A touchbar nie ma znaczenia co na nim jest, tylko fakt że nie ma rzędu klawiszy FX, touchbar byłby zajebistą sprawą gdyby był dodatkiem .

I gdzie dock możesz tak skonfigurować by były tam profile chrome (bez kopii z samym chrome, bo sie to buguje) no i ten toolbox jest problematyczny
  • Odpowiedz
@GotoFinal: nie wiem, czy ze splitmodem jest, po prostu snap areas mozesz ustawic czy cos.

w opcjach touchbara mozesz ustawic by pokazywalo klawisze FX zamiast innncyh np glosnosci etc

z tym chromem to tez Ci chodzi by sie pojawialy niezminimalizowane? to nic nie wiem, ale uBar sobie z tym radzi
  • Odpowiedz
@LubieKiedy: no to snap areas juz mam i to pisałem, a problem jest z podziałem i wygodnym zmienianiem tego podziału.

No może mi pokazać, ale to dalej dotykowe klawisze które znacznie trudniej się używa nie patrząc na klawiaturę i bez żadnego feedbacku.

o takie coś jak w windowsie mogę mieć łatwo ustawione, osobne ikonki na profil i żadnej wspólnej. Zerkne potem na tego ubara jak znowu będę na macu, dzięki
GotoFinal - @LubieKiedy: no to snap areas juz mam i to pisałem, a problem jest z podz...

źródło: comment_FiStbEEXX9GanhGYeuT411HVNip6BVOM.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
No może mi pokazać, ale to dalej dotykowe klawisze które znacznie trudniej się używa nie patrząc na klawiaturę i bez żadnego feedbacku.

@GotoFinal: z tym to prawda, czekam az to wprowadzą w BetterTouchTool, póki co jest apka "Haptic Touch Bar"
jak sie dowiesz z tymi profilami google jak zrobic to sie podziel ze mną prosze :)
  • Odpowiedz