#macbook #macos #apple #informatyka Zaczynam właśnie pracę no i dostałem służbowego macbooka no i tym dłużej używam tym więcej rzeczy mnie irytuje i liczyłem że ktoś tutaj pomoże rozwiązać przynajmniej część z nich: 1. Okienka, bardzo często trzymam wiele rzeczy na jednym ekranie, np na 1/3 jakiś czas i pozostałe 2/3 IDE + często to zmieniam no i chce dalej widzieć godzinę bez ciskania czegokolwiek - na razie mam apkę magnet ale też ssie bo jak mam dwie apki na połowach to nie mogę prosto zmieniać ratio podziału jak w windowsie tylko zostaje na środku dziura i muszę ręcznie zmienia obie apki. 2. Używam wielu profili chrome no i chciałbym mieć te profile bezpośrednio w docku jak w windowsie i bez pokazywania wtedy 3 profili i jeszcze osobnej ikonki samego chrome (bo takie coś udalo mi się osiągnąć tworząc .app ze skryptu) 3. kierunek skrolowania da się ustawić tylko jednocześnie dla myszki i touchpada to też irytuje bo chcę odwrotnie - dotyk tak jak w windowsie/androidzie na zasadzie przesuwania kartki i skroll zgodnie z kierunkiem ruchu. Niby jest jakaś apka ale nie wpływa na suwaki i inne elementy. 4. Używam jetbrains toolboxa - pomaga to zarządzać wieloma IDE ich marki, no ale wtedy nie widzę możliwości by podpiąć je do docka - bo nie mają stałej lokalizacji tylko folder zależny od wersji. Na windowsie też był z tym problem, ale tam są toolbary i toolbox tworzy folder do menu startu który można zmienić w toolbara. 5. Jak do cholery odinstalować flash playera, bo robiłem to już 4 razy i wraca codziennie - w tym nawet specjalną aplikacją ze strony adobe.
I to tyle co mi się kojarzy z rzeczy co może ktoś wie jak naprawić. Bo tak to oczywiście touchbar w IDE to koszmar no i brakuje klawiszy jak osobnego delete, insert itd... no ale cmd key ratuje sytuacje. No i mały enter strasznie (macbook pro najnowszy)
@kmlnvm bo mieli tylko gotowe konfiguracje sprzętu i delle były ale trzykrotnie słabsze. 8gb ramu dla deva Javy to jednak mało. I jakiś procek serii U. No i trochę z ciekawości.
1. Nie jest idealnie. Proporcje tak jak opisujesz możesz zmieniać tylko w trybie pełnoekranowym. W normalnym trybie jest tylko możliwe przyciąganie jednego okna do krawędzi drugiego, czyli zmieniasz rozmiar jednego a potem powoli skalujesz drugie do krawędzi. W Magnet masz zdefiniowane proporcje 1/2 i 1/3. Może pomyśl o dodatkowym monitorze?
3. W Logitech Options ustawiam sobie kierunek przewijania. Zobacz czy producent ma jakieś sterowniki albo wypróbuj
@przekliniak: 1. Dodatkowy monitor nie pomoże tego rozwiązać a wręcz powiększy problem. Bo na nim też będę wrzucać więcej niż jedno okienko.
3. 80zł by może naprawić ten problem nawet bez pewności że to zadziała tak jak chce :D Tak jak pisałem wszystkie apki piszą że nie idzie zmienić kierunku scrolla na np pasku głośności, więc zawsze coś jest nie tak.
4. No to zdecydowanie nie jest wygodniejsze, 1 kliknięcie vs
@GotoFinal: 1. macOS wspiera wiele pulpitów (przesuwasz strzałkami z altem albo 3palce na taczbarze), polecam https://www.howtogeek.com/180677/mission-control-101-how-to-use-multiple-desktops-on-a-mac/ 2. I masz, PPM/2palce na docku na ikone chrome i widac tam opcje "people", do tego kazdy profil na osobnym pulpicie 4. W macos folder zalezny od wersji? majac juz zainstalowane rubymine i pycharma zainstalowalem toolboxa, skroty jak byly i dzialalu w docku to działają dalej. No i jak do skrotu na docku za
@test_user: 1. windows też wspiera, ale co to ma do rzeczy? xD mam co 0.5 sec przeskakiwać jak chce obserwować więcej niż 1 okienko na raz? 2. No nie mam, to nie jest w docku, tylko w rozwijanym menu w ikonce chroma w docku. WTF? 4. no mówię jak jest, screen na dowód. Może ci dalej odpala starą wersję po prostu. bo toolbox nie usuwa od razu starych po aktualizacji.
@test_user: doczytałem o split mode, ale to dalej nie naprawia sytuacji, tylko naprawia jeden problem tworząc drugi: od tego że używanie tego to koszmar, w windowsie lapie i rzucam i gotowe, a nic nie muszwe trzymać po 3 sekundy. A drugi problem to że znika znowu górny pasek i znowu nie widzę godziny bez latania myszką lub klawiaturą.
must have to apka BetterTouchTool - zrobisz sobie przeciagnaie do krawiedzi ekranu jak Ci sie podoba + touchbar mozesz sobie zrobic jak chcesz, czyli wstawisz te insert delete itp
ja w opcjach myszki logitech moge zmienic kierynek scrolla, a w opcjac maca ustawiam sobie touchpad
dock tez sie da skonfigurowac, a jak Ci bardzo windowsowego taskbara brakuje to masz aplikacje uBar
@LubieKiedy: gdzie tam jest coś by była podziałka jak w splite mode? nie widzę nigdzie informacji na stronie. A touchbar nie ma znaczenia co na nim jest, tylko fakt że nie ma rzędu klawiszy FX, touchbar byłby zajebistą sprawą gdyby był dodatkiem .
I gdzie dock możesz tak skonfigurować by były tam profile chrome (bez kopii z samym chrome, bo sie to buguje) no i ten toolbox jest problematyczny
@LubieKiedy: no to snap areas juz mam i to pisałem, a problem jest z podziałem i wygodnym zmienianiem tego podziału.
No może mi pokazać, ale to dalej dotykowe klawisze które znacznie trudniej się używa nie patrząc na klawiaturę i bez żadnego feedbacku.
o takie coś jak w windowsie mogę mieć łatwo ustawione, osobne ikonki na profil i żadnej wspólnej. Zerkne potem na tego ubara jak znowu będę na macu, dzięki
No może mi pokazać, ale to dalej dotykowe klawisze które znacznie trudniej się używa nie patrząc na klawiaturę i bez żadnego feedbacku.
@GotoFinal: z tym to prawda, czekam az to wprowadzą w BetterTouchTool, póki co jest apka "Haptic Touch Bar" jak sie dowiesz z tymi profilami google jak zrobic to sie podziel ze mną prosze :)
Jak tam niebo nad Ukraina już czyste? F-16 wygrały wojnę? Nawet do linii frontu ich nie wyślą bo szybciej by spadały od Su-57 niż by zdążyli dostarczyć następne #ukraina #rosja
Zaczynam właśnie pracę no i dostałem służbowego macbooka no i tym dłużej używam tym więcej rzeczy mnie irytuje i liczyłem że ktoś tutaj pomoże rozwiązać przynajmniej część z nich:
1. Okienka, bardzo często trzymam wiele rzeczy na jednym ekranie, np na 1/3 jakiś czas i pozostałe 2/3 IDE + często to zmieniam no i chce dalej widzieć godzinę bez ciskania czegokolwiek - na razie mam apkę magnet ale też ssie bo jak mam dwie apki na połowach to nie mogę prosto zmieniać ratio podziału jak w windowsie tylko zostaje na środku dziura i muszę ręcznie zmienia obie apki.
2. Używam wielu profili chrome no i chciałbym mieć te profile bezpośrednio w docku jak w windowsie i bez pokazywania wtedy 3 profili i jeszcze osobnej ikonki samego chrome (bo takie coś udalo mi się osiągnąć tworząc .app ze skryptu)
3. kierunek skrolowania da się ustawić tylko jednocześnie dla myszki i touchpada to też irytuje bo chcę odwrotnie - dotyk tak jak w windowsie/androidzie na zasadzie przesuwania kartki i skroll zgodnie z kierunkiem ruchu. Niby jest jakaś apka ale nie wpływa na suwaki i inne elementy.
4. Używam jetbrains toolboxa - pomaga to zarządzać wieloma IDE ich marki, no ale wtedy nie widzę możliwości by podpiąć je do docka - bo nie mają stałej lokalizacji tylko folder zależny od wersji. Na windowsie też był z tym problem, ale tam są toolbary i toolbox tworzy folder do menu startu który można zmienić w toolbara.
5. Jak do cholery odinstalować flash playera, bo robiłem to już 4 razy i wraca codziennie - w tym nawet specjalną aplikacją ze strony adobe.
I to tyle co mi się kojarzy z rzeczy co może ktoś wie jak naprawić. Bo tak to oczywiście touchbar w IDE to koszmar no i brakuje klawiszy jak osobnego delete, insert itd... no ale cmd key ratuje sytuacje. No i mały enter strasznie (macbook pro najnowszy)
No i trochę z ciekawości.
1. Nie jest idealnie. Proporcje tak jak opisujesz możesz zmieniać tylko w trybie pełnoekranowym. W normalnym trybie jest tylko możliwe przyciąganie jednego okna do krawędzi drugiego, czyli zmieniasz rozmiar jednego a potem powoli skalujesz drugie do krawędzi. W Magnet masz zdefiniowane proporcje 1/2 i 1/3. Może pomyśl o dodatkowym monitorze?
3. W Logitech Options ustawiam sobie kierunek przewijania. Zobacz czy producent ma jakieś sterowniki albo wypróbuj
1. Dodatkowy monitor nie pomoże tego rozwiązać a wręcz powiększy problem. Bo na nim też będę wrzucać więcej niż jedno okienko.
3. 80zł by może naprawić ten problem nawet bez pewności że to zadziała tak jak chce :D Tak jak pisałem wszystkie apki piszą że nie idzie zmienić kierunku scrolla na np pasku głośności, więc zawsze coś jest nie tak.
4. No to zdecydowanie nie jest wygodniejsze, 1 kliknięcie vs
2. I masz, PPM/2palce na docku na ikone chrome i widac tam opcje "people", do tego kazdy profil na osobnym pulpicie
4. W macos folder zalezny od wersji? majac juz zainstalowane rubymine i pycharma zainstalowalem toolboxa, skroty jak byly i dzialalu w docku to działają dalej. No i jak do skrotu na docku za
1. windows też wspiera, ale co to ma do rzeczy? xD mam co 0.5 sec przeskakiwać jak chce obserwować więcej niż 1 okienko na raz?
2. No nie mam, to nie jest w docku, tylko w rozwijanym menu w ikonce chroma w docku. WTF?
4. no mówię jak jest, screen na dowód. Może ci dalej odpala starą wersję po prostu. bo toolbox nie usuwa od razu starych po aktualizacji.
źródło: comment_7fuYqaOJSiUIGcEgwFPI8KKct1Laj4Fv.jpg
PobierzA drugi problem to że znika znowu górny pasek i znowu nie widzę godziny bez latania myszką lub klawiaturą.
must have to apka BetterTouchTool - zrobisz sobie przeciagnaie do krawiedzi ekranu jak Ci sie podoba + touchbar mozesz sobie zrobic jak chcesz, czyli wstawisz te insert delete itp
ja w opcjach myszki logitech moge zmienic kierynek scrolla, a w opcjac maca ustawiam sobie touchpad
dock tez sie da skonfigurowac, a jak Ci bardzo windowsowego taskbara brakuje to masz aplikacje uBar
@LubieKiedy: gdzie tam jest coś by była podziałka jak w splite mode? nie widzę nigdzie informacji na stronie. A touchbar nie ma znaczenia co na nim jest, tylko fakt że nie ma rzędu klawiszy FX, touchbar byłby zajebistą sprawą gdyby był dodatkiem .
I gdzie dock możesz tak skonfigurować by były tam profile chrome (bez kopii z samym chrome, bo sie to buguje) no i ten toolbox jest problematyczny
w opcjach touchbara mozesz ustawic by pokazywalo klawisze FX zamiast innncyh np glosnosci etc
z tym chromem to tez Ci chodzi by sie pojawialy niezminimalizowane? to nic nie wiem, ale uBar sobie z tym radzi
o takie coś jak w windowsie mogę mieć łatwo ustawione, osobne ikonki na profil i żadnej wspólnej. Zerkne potem na tego ubara jak znowu będę na macu, dzięki
źródło: comment_FiStbEEXX9GanhGYeuT411HVNip6BVOM.jpg
Pobierz@GotoFinal: z tym to prawda, czekam az to wprowadzą w BetterTouchTool, póki co jest apka "Haptic Touch Bar"
jak sie dowiesz z tymi profilami google jak zrobic to sie podziel ze mną prosze :)