Wpis z mikrobloga

#windykacja #prawo #mandaty #komornik
Przyszło mi dziś pismo od komornika sądowego za niezapłacony mandat drogowy na sumę 150 złotych z października, bo zapomniałem odwołać się od wyroku nakazowego. Czy to normalne że koleś sobie dolicza do sumy 150 złotych których żąda ode mnie skarb państwa sumę opłaty egzekucyjnej ponad 390 złotych? Przecież to 220% dochodzonych należności?
  • 29
  • Odpowiedz
@Triptiz: tak, to jest opłata stosunkowa komornika, 151,67 zł jest to obecna minmalna opłata, nawet jakbyś miał mandat za 50 ziko niezapłacony to tez byś taką dostał...
  • Odpowiedz
@BooB: No to rozumiem jeszcze 150 ale skąd naliczył prawie 400 złotych? Płaciłem w ten sposób już parę mandatów drogowych w rozliczeniach ze skarbówką i sumy za egzekucję były normalne. Jak on to wyliczył sobie?
  • Odpowiedz
@Triptiz: trochę źle napisałem. Obecnie są dwa rodzaje opłat komorniczych, na 8% i na 15% ale nie mniej niż 151,67 dla 8% albo 303,34 dla 15%. Generalnie jak chcesz sam zapłacić to dostajesz 15% opłatę, dlatego 300 Ci naliczył, jednak jeśli będzie chciał Ci zająć np wynagrodzenie za pracę albo kasę z rachunku to wtedy dostaniesz opłatę 8% (czyli dla Ciebie będzie to 150 zł na plus). Dlatego ja radzę
  • Odpowiedz
Wychodzi na to że lepiej przyjąć mandat i go nie zapłacić nawet jak się nie poczuwa człowiek do winy żeby potem ścigała skarbówka, niż nie przyjmować żeby ścigał kogoś taki kombinator który nalicza sobie horrendalne koszty wysłania listu. Ani Vatu 23% nie wyliczył ani niczego dwie sumy sobie wkleił z dupy 150 mandat+390 opłata egzekucyjna. Od 2500 długu współpracowniczka miała ponad 200 a on mi pismo na prawie 400 przysyła od 150.
  • Odpowiedz
@Triptiz: dziwnie jakoś, jeśli masz 150 mandatu do na zawiadomieniu powinieneś dostać 150 + 303 tej opłaty ewentualnei jakieś ~10 zł za korespondencję, czyli łącznie około ~470 zł do zapłaty. Może jeszcze jakieś koszty sądowe miałeś na wyroku?
  • Odpowiedz
@BooB: No nie miałem nakazali mi zapłatę mandatu w kwocie 150 w formie wyroku nakazowego w tamtym roku nie zdążyłem się odwołać a potem zapomniałem aż list przyszedł od komornika. Sam się zdziwiłem aż że zwrot ze skarbówki nie zmniejszyli.
  • Odpowiedz
@Triptiz: właśnie o tym VAT zapomniałem całkiem, dlatego takie masz kwoty, to by się zgadzało w sumie
OPŁATA MIN 373,11 zł = 303,34 zł + VAT 69,77 zł
  • Odpowiedz
@Triptiz
Ale przecież dostałeś wezwanie z wydziału wykonawczego. Trzeba było wtedy zapłacić.

A ty teraz nie płacisz należności z mandatu , a z wyroku nakazowego. To spora różnica.
  • Odpowiedz
@GordonLameman3: No przecież w pierwszym poście to napisałem. Mniejsza z tym z czego płacę za wykroczenie drogowe tylko z tym dlaczego mnie chce orżnąć komornik na pieniądze dodatkowe.
  • Odpowiedz
@GordonLameman3: Co nie chce orżnąć skoro stawka jest 8% z rachunku bankowego a on sobie policzył po stawce 15% to nie chce orżnąć? Jak sam nie zapłacę i oleję gnoja to zaoszczędzę 200 złotych. To takie promowanie jest ludzi którzy sami chcą spłacić dług?
5% przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego
186,55 zł
10% przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego
373,113 zł
  • Odpowiedz
@GordonLameman3: Dziwne przepisy. Jak sam przeleję mu kasę to mi policzy 373+vat złote opłaty jak on sobie ściągnie z rachunku bankowego albo dochodów to mi policzy 186+vat opłaty egzekucyjnej. Gdzie tu logika? To państwo jest #!$%@?.
  • Odpowiedz
żeby ścigał kogoś taki kombinator który nalicza sobie horrendalne koszty wysłania listu.

@Triptiz: Nie zapłaciłeś, ale to komornik jest kombinator bo nalicza ustawową opłatę za swoją pracę :) Mentalność ludzka nigdy nie przestanie mnie zaskakiwać...

A swoją drogą jak chcesz zaoszczędzić to zapłać...bezpośrednio wierzycielowi i wyślij potwierdzenie wpłaty komornikowi. Wtedy naliczy 5%, czyli w Twoim przypadku minimalną.
  • Odpowiedz
@Palwed: Nalicza nie komornik tylko pracownicy jego kancelarii za wysoką wg. mnie opłatę ustawową w wysokości 1/10 średniego wynagrodzenia a powinien w wysokości 1/20. Szukają jelenia który im taką opłatę zapłaci bo wiedzą dobrze że ściągając z konta czy wynagrodzenia mają o wiele mniej.
  • Odpowiedz
@Palwed: 5% (ale nie mniej niż 1/20 przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia) – jeśli płacisz dobrowolnie sumę należności wprost do wierzyciela albo wprost do komornika;
  • Odpowiedz