Wpis z mikrobloga

@merti: inaczej "pozycja krótka", jest to forma grania na spadki, czyli stawiasz na spadki, im większe spadki tym większy twój zysk, "long" czyli "pozycja długa" to z kolei granie na wzrosty, im większe wzrosty tym większy Twój zysk, pozycje krótkie i długie związane są z dźwignią, czyli wykorzystujesz środki udostępnione przez innych graczy giełdowych w ramach kontraktów SWAP, inaczej mówiąc - pożyczasz pieniądze/aktywa od innych graczy

dźwignia ma mnożniki, 1x, 2x,
@denuke: dzięki za rozjaśnienie tych spraw. Kiedyś w początkach XTB, chyba tak nazywa się ten broker, założyłem sobie konto demo i bawiłem się. Wiadome,... tam się zawsze zyskiwało ale nurtowało mnie wtedy kilka rzeczy.

Jak można coś sprzedawać (Sell bodajże) jak się nic nie ma na koncie? No może nie do końca, bo przecież w realnym scenariuszu trzeba coś wpłacić, no ale tego sprzedawania czyli gry na spadku nie rozumie do
@merti: pozycje długie i krótkie możesz otwierać z tzw. "stoploss" czyli ustalić kurs kiedy pozycja sama ma się zamknąć, z zyskiem lub ze stratą, bo musisz też oszacować ile potencjalne możesz pozwolić sobie stracić

na krypwowalutach jest rollercoaster niespotykany jak na zwykłej giełdzie papierów wartościowych, twarda dupa wyrabia się z czasem ( ͡° ͜ʖ ͡°) najważniejsza zasada jest taka: inwestuj tyle ile jesteś skłonny stracić, jednego nie
@denuke: tu raczej elektroniczne waluty mnie nie interesują choć zaglądam na wykresy jak chodzą. Powyższą sytuację opisałem do zabawy na parach walut ;)

Ostatnio właśnie na pary bym chciał zagrać albo na indeksy, tak jak to było u rocznioka 365 ;) ale nie mam czasu się w to zagłębić :P :(
@merti: możesz inwestować na papierze, zrób sobie plik Excela albo nawet pisz w Notatniku, zapisz datę i kurs kupna jakiegoś aktywa i za jakiś czas sprawdź czy inwestycja była celna, sam tak kiedyś robiłem ( ͡° ͜ʖ ͡°) najszybciej uczysz się robiąc coś realnie