Wpis z mikrobloga

@ethics: masz Pan jakiś dowód na poparcie swoich zarzutów? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Pan_Chorubka: Bóg się nie wkurza o brak atencji, tylko o to że ludzie się zadowalają Jego brakiem i banałami takimi jak np. hedonizm, poniżając samych siebie.

Przypowieść o synu marnotrawnym przychodzi na myśl, Bóg jest jak rodzic który chce dobrze dla swoich dzieci, a także chce mieć z nimi dobrą relacje.
Bo nie
@ActiveekHere: Czyli ma stworzyć posłuszne pacynki bez wolnej woli? To jest właśnie clue tego wszystkiego, że Bóg dał nam wolność i wybór. Inaczej kim byłby Stwórca, który stwarza sobie klakierów którzy będą mu bezwzględnie wierni>?
@4lord: zanim będziemy się zastanawiać czy twórca ma stworzyć sobie simsy czy być dobrym ziomeczkiem i dawać swoim podwładnym wolną wole najpierw udowodnijmy jego istnienie, nie ma dowodów, nie ma stwórcy, więc nie ma sensu dyskutować o jego intencjach ( ͡° ͜ʖ ͡°)- gówno masz a nie wybór, większy wybór ma kreator postaci w margonem niż prawdziwe życie
@neilran: *Ekhm* "[...]3 Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie! 4 Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! 5 Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem
@ArtWrt147: czego nie rozumiesz?
Trzeciego przykazania?
Pomijasz fakt że Bóg uwolnił Izraelitów z niewoli egipskiej w towarzystwie wielkich cudów.

Zastosuj teraz swoje chore "antyatencyjne", deistyczne oczekiwania względem dowolnego człowieka z którym się lubisz.
@neilran: ???
Czy ty potrafisz użyć argumentu, który ma sens?
Co ma rzekome uwolnienie niewolników do atencyjności boga?
I co, na boga, masz na myśli mówiąc o moich "chorych antyatencyjnych deistycznych oczekiwaniach"?

Rozumiem 3 przykazanie - dzięki temu wiem jak bardzo egoistyczną postacią jest bóg ST. Jest "bogiem zazdrosnym", który ma takiego #!$%@? na punkcie poddaństwa, że jeśli namalujesz mu obraz to każe zabić ciebie, twoje dzieci, wnuki i prawnuki. Bo
@neilran: ...nooo, bo to jest mitologia. Nie ma ani jednego dowodu na to że bóg istnieje. Biblia to argument kołowy, świat istnieje sam z siebie i nie ma powodu by twierdzić że jest podtrzymywany przez cokolwiek supernaturalnego, modlitwa działa jak placebo, cuda na wielką skalę przestały się pojawiać na świecie odkąd wynaleziono aparaty fotograficzne... bóg MOŻE istnieje, ale prawdopodobnie nie.
@ArtWrt147: gdyby był dowód na istnienie Boga wiara nie miałaby sensu.
Biblia całkowicie się różni od mitologii greckiej, na chłopski rozum, to Biblia jest nacechowana introwertycznie, a mitologia grecka ekstrawertycznie.
Chodzi mi o to że grecka mitologia w ogóle nie zajmuje się ludzkim wnętrzem.
@neilran: Czyli jesteś ateistą? Bo nie za bardzo rozumiem. A o doktrynie katolickiej mam pojęcie spore, wiem dużo np. o soborach, podstawowych zasadach wiary i doktrynach kościoła. Gdybyś faktycznie używał jakichś argumentów dotyczących tego, czego rzekomo "nie wiem", to może przedstawiłbyś coś na kształt meritum...