Wpis z mikrobloga

Próbuje robić #hackintosh i uruchamiam osx na #virtualbox na #linux #ubuntu. No I problem pojawia się w momencie kiedy chce podłączyć pendrive pod maszynę wirtualną bo maszyna mi go nie widzi. Próbowałem go odmontować z systemu gospodarza ale to też nic nie dało. Ma ktoś może jakiś pomysł jak to rozwiązać?
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Skipper135: nie wiem jak to jest na linux, ale na windozie musiałem doinstalować expansion packa dla virtualboxa i w ustawieniach dać kontroler USB 3 żeby mi wszystko prawilnie śmigało ;)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Skipper135: @TMBRK: ale to chyba nie jest potrzebne, dodatki dla gościa są potrzebne do wymiennego schowka i udostępniania folderów między systemem a virtualboxem. Problem chyba leży w komunikacji między Ubuntu a virtualboxem. Rozumiem że po podłączeniu pena nie pokazuje ci się w urządzenia -> USB? I przez te zakładkę próbujesz podpiąć pena do vietualnej maszyny?
  • Odpowiedz
@Skipper135: Żeby widzała ci pendrive musisz dodać się do jakiejś grupy albo coś tam innego odwalić. Domyślnie po prostu nie masz uprawnień do tego.

Poszukaj w necie, niezwykle łatwo to znaleźć
  • Odpowiedz
@Skipper135: to w teorii powinno zadziałać, ale to obejście problemu a nie rozwiązanie go.

Inna sprawa, że nie pamiętam, czy przypadkiem nie trzeba jakiegoś modułu załadować.

edit:

Ok, 3 link w google. Znalezienie tego zajęło mi dosłownie 30 sekund
  • Odpowiedz