Hej Mirki, zaczynam pracę w SQL i mam problem z gotowymi zapytaniami które u kolegi wyrzucają tabele z dobrymi danymi, a u mnie w większości kolumn po tekście/liczbie pojawiają się spacje co powoduje, że nie mogę na tych danych pracować. Pomaga dodanie TRIM w każdej linii zapytania ale jest tego bardzi dużo do poprawiania. Czy może ktoś ma pomysł jak to szybciej rozwiązać? Może mamy z ziomkiem jakieś inne ustawienia i dlatego rezultaty są inne?
@Czeggu: (przepraszam ale mogę nie do końca rozumieć pytanie) zapytanie mi wyrzuca tabelę którą później po zaznaczeniu kopiuję do xls. W kodzie nie ma takiej funkcji
@herdzix: widzę 2 możliwości: - kolumny są char a nie varchar i dlatego są puste znaki - kontrolka od tabeli przy kopiowaniu tak wrzuca do schowka i nic się z tym nie da zrobić prawdopodobnie
@Ingvarr100th: pierwsze rozwiązanie się zgadza, dziękuje. Zastanawiam się tylko dlaczego u kolegi, kiedy korzysta z tych samych zapytań dane generują się poprawnie bez spacji
@lento01 tak robię i mi wychodzą te spacje a koledze ktory korzysta z tego samego przekleja się dobrze. W csv jemu rowniez pokazuja sie te spacje wiec będziemy chyba sprawdzac w ustawieniach excela
Apeluję do przywódców tego świata o mocny szybki nacisk dyplomatyczny wobec Rosji i Ukrainy by jak najszybciej rozpocząć negocjacje i zakończyć ten bezsensowny przelew krwi. #wojna #ukraina
#sql
Komentarz usunięty przez moderatora
- kolumny są char a nie varchar i dlatego są puste znaki
- kontrolka od tabeli przy kopiowaniu tak wrzuca do schowka i nic się z tym nie da zrobić prawdopodobnie