Wpis z mikrobloga

#kiciochpyta Powiedzcie mi koledzy po fachu we #frontend. Ile tak naprawdę trzeba umieć, by móc myśleć o pracy juniora w branży, powiedzmy w #krakow. Widzę różnorakie ogłoszenia i rozbieżność jest ogromna - niektóre firmy wymagają już angulara, inni dają podstawy JS w "nice to have". Stawka wiadomo, różna.
Do tego jakie są etapy "kariery" niższego szczebla? Bo wiem, że można 2 lata pracować nad sobą "po godzinach" i być tak wykokszonym, że duża firma nas przyjmie, ale gdzie w tym wszystkim "pierwsza praca", "płatne staże"?
  • 4
@pomarancza_: to zalezy od firmy i projektu, do którego szukają

jedna będzie potrzebować jakiegokolwiek klepacza, który cośtam będzie poprawiał na wordpressie w jquery
inna kogoś z podstawami w jakimś frameworku, by dołączył do teamu pracującego przy jakimś większym projekcie

zasada jest prosta, lepiej umieć jak najwięcej ;)
imho jakies doświadczenie w js i podstawy któregoś frameworka (angular, react) to rozsądne minimum na szukanie sensowniejszej pracy
@epi: Pytam, bo sumie wziąłem za cel taką taktykę, by ogarnąć wybrane technologie, z których widziałem dużo ogłoszeń w Krakowie, ale jak na grupach fejsbukowych widzę ogłoszenia, które wymagają naprawdę mało...
Sęk dylematu mojego leży też w tym, że mam takie wrażenie, że wciąż za mało umiem, by móc w ogóle mieć tupet próbowania wbić się do firmy :P
mam takie wrażenie, że wciąż za mało umiem

@pomarancza_: to norma ;)
ale kiedys musisz zacząć próbować

a jak pójdziesz na jakąś rozmowę, to nawet jesli pracy nie dostaniesz, to przynajmniej będziesz wiedział, jak wyglądają wymagania

swoją drogą polecam jakieś branżowe konferencje czy inne eventy, na których zawsze szukają pracowników
można sobie pogadać z ludźmi i dowiedzieć się, co dana firma robi, jakie projekty, wymagania itp
@pomarancza_ też tak samo myślałem, ale dostałem się na dwie rozmowy i z dwóch chcieli mnie zatrudnić (pomijając że próbowałem ogarnąć pracę od dawna). Ogólnie z tego co wiem z doświadczenia już teraz, od znajomych i z internetu to o pracę staraj się jak najszybciej, bo w pracy nauczysz się bardzo szybko, od doświadczonych kolegów i od samego ogarniania kodu po 8h dziennie.