Wpis z mikrobloga

#hp #laptopy i trochę #pcmasterrace

Mirki, w listopadzie zeszłego roku zakupiłem hp omena (i5, 8gb ramu, gtx1050, ssd 120gb, hdd 1000gb). Od pewnego czasu mam duże spadki fps grając w League of Legends (wiem, że dostanę raka od tej gry) przy ustawieniach średnich mam 60 fpsów ze spadkami nawet do 40. Wiem, że wcześniej było dużo lepiej. Sprawdzałem frapsem Wiedźmina 1 i Grim Dawn. W Wieśku przy ustawieniu wszystkiego na maxa mam 50-60 fps, a w Grim Dawn fpsy wahają się od 40 do 60. Chyba na takim sprzęcie powinienem wyciągać więcej?

Druga sprawa to przejaśnienia na matrycy (obrazek poniżej). Zauważyłem, że na matrycy mam jaśniejsze plamy(?). Gdy gram lub przeglądam internet jest to zupełnie niewidoczne ale gdy oglądam film te plamy są strasznie irytujące. Czy coś takiego kwalifikuje się pod reklamację?
Pobierz dr_Jesiotr - #hp #laptopy i trochę #pcmasterrace

Mirki, w listopadzie zeszłego rok...
źródło: comment_a5VvdLEQiYTOlFsNPnxrM2q6MTthEi3l.jpg
  • 2
@dr_Jesiotr: to jest tzw. backlight bleeding, co jest typowe dla ekranów IPS. Możesz zadzwonić do supportu, uargumentować to tym, że często korzystasz z programów, które mają ciemny motyw kolorystyczny, ale szczerze mówiąc to wątpię, żeby Ci to wymienili. Na 100% odpowiedzą (zresztą zgodnie z prawdą) będzie, że mieści się w granicach normy. No ale spróbować zawsze możesz :)

Co do spadków FPS to obczaj sobie temperatury, możesz masz throttling?