Wpis z mikrobloga

Mirki, potrzebuję pomocy w oznaczeniu robala. W domu na drewnianym meblu znalazłem całą drużynę takich pełzaczy jak na zdjęciu poniżej. Największe miały może z 1-1,5mm, prawie przezroczyste. W powiększeniu widać dwa ciemniejsze paski na odwłoku (możliwe że trzeci jest na samym zakończeniu odwłoka, ale dobrze nie widać).
Drewno chyba sosnowe. Brak wyraźnych oznak żerowania, żadnych otworków w drewnie ani pyłu leżącego pod spodem.
Za cholerę nie mogę dopasować tego do niczego z wyników google. Będę wdzięczny za podpowiedź.
#biologia #entomologia #owady #zoologia
bloo777 - Mirki, potrzebuję pomocy w oznaczeniu robala. W domu na drewnianym meblu zn...

źródło: comment_tuUMHSVU7fHHOIVsb5PrEL9KuSpPrS5D.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
@Wrobel_1111: @Producent_CO2: W tym samym pomieszczeniu mam tylko dwa storczyki, phalaenopsisa i dendrobium - przejrzałem oba i są ok. Ale regał na którym teraz znalazłem te owady był późną jesienią przyniesiony z balkonu, na którym mam znaaacznie więcej roślin, w tym zielnik z przyprawami.
Karaluchów w życiu na oczy nie widziałem :)
Natomiast zacząłem odsuwać meble i szukać otworów w drewnianych meblach, bo mam w domu inwazję (chyba)
  • Odpowiedz
@bloo777 z karaluchami żartowałem ;) spokojnie.
Te owady to jakieś świeżo wyklute bestie i mam wrażenie, że najzwyczajniej na świecie wyleciał jakiś owad, złożył jaja na drewnie i temperatura zrobiła swoje. Jaja "poczuły" wiosnę i młode poszły w poszukiwaniu żarcia. Interesujące są te czułki, oraz rozkład nóg. Sugeruje to, że mamy do czynienia z przeobrażeniem niezupełnym, a to eliminuje nam szkodniki techniczne drewna.
  • Odpowiedz