Aktywne Wpisy
Trabancik +39
Czas na sobotnią kontrolę tapet na telefonie, zapraszam serdecznie do wysyłania screenshotow.
Ja zaczynam
#glupiewykopowezabawy
Ja zaczynam
#glupiewykopowezabawy
josb515 +779
Rozpocząłem/am poważną naukę języka polskiego.
Dowiedziałem/am się, że w przeciwieństwie do angielskiego litera y jest samogłoską i zrozumiałem/am, dlaczego jest tak wiele zyk, cz, sz, rz. Nauczyłem/am się również, co oznaczają znaki ó, ś, ź, ń. Mam nadzieję, że za miesiąc będę mógł/mogła czytać mikroblogi na Wykopie bez użycia tłumacza.ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
#nauka #porea #korea
Dowiedziałem/am się, że w przeciwieństwie do angielskiego litera y jest samogłoską i zrozumiałem/am, dlaczego jest tak wiele zyk, cz, sz, rz. Nauczyłem/am się również, co oznaczają znaki ó, ś, ź, ń. Mam nadzieję, że za miesiąc będę mógł/mogła czytać mikroblogi na Wykopie bez użycia tłumacza.ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
#nauka #porea #korea
Drewno chyba sosnowe. Brak wyraźnych oznak żerowania, żadnych otworków w drewnie ani pyłu leżącego pod spodem.
Za cholerę nie mogę dopasować tego do niczego z wyników google. Będę wdzięczny za podpowiedź.
#biologia #entomologia #owady #zoologia
@Producent_CO2 Może Ty podpowiesz? Znasz się na owadach
Karaluchów w życiu na oczy nie widziałem :)
Natomiast zacząłem odsuwać meble i szukać otworów w drewnianych meblach, bo mam w domu inwazję (chyba)
Te owady to jakieś świeżo wyklute bestie i mam wrażenie, że najzwyczajniej na świecie wyleciał jakiś owad, złożył jaja na drewnie i temperatura zrobiła swoje. Jaja "poczuły" wiosnę i młode poszły w poszukiwaniu żarcia. Interesujące są te czułki, oraz rozkład nóg. Sugeruje to, że mamy do czynienia z przeobrażeniem niezupełnym, a to eliminuje nam szkodniki techniczne drewna.
Ok, wreszcie trafiłem w google na dobry wynik.
Wygląda to na Dorypteryx:
https://www.google.pl/search?client=firefox-b&dcr=0&biw=1680&bih=948&tbm=isch&sa=1&ei=KkF3WqKGGYfKwQKL4I7QAg&q=dorypteryx+domestica&oq=dorypteryx&gs_l=psy-ab.1.1.0i19k1l3.3630.3630.0.4883.1.1.0.0.0.0.95.95.1.1.0....0...1c..64.psy-ab..0.1.94....0.ltheqklXf7A
https://makrometeo.wordpress.com/2012/02/08/gryzek-dorypteryx-spp-czesc-ii/