Wpis z mikrobloga

Jeżeli ktoś zamierza zachwalać telefony xiaomi to niech się jebnie w łeb. Nie zrozumcie mnie źle, bo jestem użytkownikiem tej firmy od 2014 roku, miałem w posiadaniu Mi3, teraz mam Mi5s+. W rękach zarówno Redmi 2, Redmi 3, Redmi 4, Redmi 5+, Mi4, Mi4c i wiele innych urządzeń domowych. Hardware w telefonach sam w sobie nie jest zły, ale to co #!$%@? obecnie Xiaomi jako firma to jest jakiś dramat.

Zamówiłem ostatnio ojcu Redmi5+. Pomijając, że sklepowi ibuygou wysyłka zajęła prawie miesiąc to z góry naliczyli opłaty celne zanim jeszcze w ogóle wysłali telefon. Po przyjściu okazało się, że telefon nie ma romu w wersji global - no nic, zdarza się, trzeba czekać. Zresztą zawsze można zainstalować MIUI Polska, prawda? Nieprawda.

Złożyłem formę o odblokowanie bootloadera i zgodę dostałem dość szybko (mimo, że nie dostałem smsa potwierdzającego - na tym chyba też już zaczęli oszczędzać xD) to żeby go odblokować musiałem połączyć telefon z kontem Xiaomi. Za każdym razem wyskakiwał jakiś chiński błąd. Musiałem przelurkować te całe syfne miui forum, przewertować się przez miliony postów typu 'thanks!', a mój palec od scrollowania przez wszystkie odznaczenia pod postami dostał trwałego urazu. Rozwiązaniem okazało się ściągnięcie VPNa i przekierowanie połączenia przez Szanghaj. Wtedy łaskawie udało mi się sparować telefon z kontem xD To już zostało tylko użyć MiUnlock.

Taki #!$%@? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Muszę czekać 360h czyli 15 dni żeby móc sobie odblokować telefon. Czemu? Nikt tego nie wie. Polityka firmy widocznie. Tak samo polityką firmy jest opóźnione lub w ogóle niewypuszczanie kernelów.

Nigdy więcej nie polecę nikomu telefonu od tej firmy. Inne sprzęty mają naprawdę w porządku, ale po prostu moim następnym telefonem będzie coś z czym nie ma aż takich problemów.

#xiaomi #xiaomilepsze #telefony #technologia
  • 17
  • Odpowiedz
@swerve: Pewnie zaraz cały tag #xiaomi cię doda na czarno, ale zgadzam się, że xiaomi to chiński szajs ( ͡° ͜ʖ ͡°) miałem mi5, mi6 i teraz znowu mam mi5.. w pierwszym mi5 padła bateria po 3 miesiącach, mi6 pacnął o ziemię, to już mi nerwy poszły i rozleciał się od impaktu w scianę, a teraz w mi5 soft siadł nie mogę wejść w
  • Odpowiedz
  • 0
@swerve Pomijając to, że procedura odblokowywania jest #!$%@?, ibuygou nie zaznaczyło w opisie, że telefon nie ma zainstalowanego Globala?
A i 360h czekania pewnie miało utrudnić chińskim sprzedawcom wgrywania syfu, ale oni i tak zawsze jakoś to omijają, a uderza to w użytkownika.
  • Odpowiedz
@swerve: nie chce negowac tego co napisales, bo sam jestem mocno anty-xiaomi od jakiegos czasu ale tak.
1. Konto xiaomi bylo kompletnie czyste i nowe? Czy juz uzywane w innych telefonach? Oni wprowadzaja te czasy oczekiwania, ze wzgledu na chinskich magikow ktorzy wgrywaja gowno soft po sklepach na ali.

2. Niestety nowe modele xiaomi kupuje sie po 2-3 miesiacach po premierze, jak wyjda juz wszelkie niedorobki, bugi systemowe i soft global.
Jest to tendencja zapoczatkowana w zeszlym roku, gdzie koronnym przykladem byly modele 5a i mi
  • Odpowiedz
@swerve: Miałem w łapkach A1, odblokowuje się go jedną komenda, działa jak marzenie i wygląda naprawde fajnie (czerwony). No, ale ja nie akceptuje niczego innego jak stock android ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@swerve: Przynajmniej udał Ci się myk z vpn, ja próbowałem chyba wszystkie możliwe vpny ze sklepu play a potem z dobre 50 proxy, za każdym razem błędy po chińsku. Ten sam problem ma gość z serwisu któremu zaniosłem telefon i który specjalizuje się w xiaomi, męczy się od prawie tygodnia :D
  • Odpowiedz
  • 0
@swerve bla bla bla, nie znasz się, zrobiłeś wszystko źle na jakimś używanym koncie xiaomi i marudzisz... Wersja global redmi 5 (z b20) ma pojawić się w połowie lutego... Za dużo amatorów pcha się tutaj, kiedy wejdzie ta ustawa?
  • Odpowiedz
@BangDingOw: Gość, który z nerwów rzuca telefonem o ścianę ma albo 14 lat, albo jest niezrównoważony psychicznie. Na tym zakończmy. Kolega usunie konto i zapomnimy o sprawie.
  • Odpowiedz
@Ogau: No widzisz. Nic na to nie poradzę, że ta pseudomarka jest gówniana, a to, że telefon się #!$%@?ł po jednym upadku z kilkunastu centymetrów tylko podważa moje słowa, że #xiaomi, to nic innego jak gówno. A i nie rzucałem z nerwów tylko z tego, że telefon i tak był gówniany z gównianej firmy ;) Dorośnij człowieczku i dowidzenia, bo dalsza rozmowa z takim cymbałem jak ty
  • Odpowiedz