Wpis z mikrobloga

Hej hej Mircy...

Mam pewien problem z instalacją Windowsa. Otóż mój komputer działał na jednej wersji od jakichś siedmiu lat i postanowiłem go trochę odświeżyć. Zgrałem wszystkie sterowniki, zrobiłem bootowalny pendrive z ISO Win7 na pokładzie i jazda z formatem, a nastepnie szybką instalacją świeżego Windowsa. Wszystko szło świetnie, aż do momentu, gdy po pierwszym restarcie, podczas "Kończenia instalacji" wyskoczył BSOD. Z początku się tym nie przejąłem zanadto - ot może akurat jakiś błąd sie zdarzył. Niestety próbowałem już jakieś 10 razy zainstalować ten system - bez rezultatu. Wyjmowałem już kostki RAMu, przekładałem je w inne miejsca, kombinowalem w BIOSie z opcjami Bootowania, GPU, SATA i Remapowania Pamieci i nic. Nie miałem jeszcze tylko możliwości zainstalowania systemu z innego pendrive'a z innym obrazem ISO, ale zabiorę sie za to jak tylko zgadam się z kumplem.

Spotkaliście się kiedykolwiek z takim przypadkiem Mirki? Macie może jakiekolwiek porady, lub rozwiązania takiego problemu? Nie wiem czy czasami sam BIOS nie robi sobie ze mnie jakichś jaj, fakt nie był aktualizowany, ale czy to moze byc przyczyną? A moze to ze to UEFI BIOS od ASUSa?

#informatyka #komputery #serwispc #windows
  • 7
@moonove @moonove Z początku chciałem po prostu przez wiersz poleceń i Diskparta zrobić bootowalny pendrive i skopiować po prostu ISO na niego. Robiłem juz w ten sposób formaty i instalacje windowsa u znajomych i zawsze sie udawało. Tutaj jednak po zrobieniu tego, przy próbie bootowania z USB wyskoczyl mi "Brak Bootmgr" wiec zeby nie kombinować uzylem Rufusa do zrobienia boota. ISO ściągnąłem z neta. Zamieszczam błąd BSOD bo zapomnialem to zrobić w
Pobierz GalaxyDog - @moonove @moonove Z początku chciałem po prostu przez wiersz poleceń i Di...
źródło: comment_DVhCZ8Rfu9hTbCPDWHZQSE3CXB3UDIy9.jpg
Ten blad nie mowi nic konkretnego. Mozesz sprawdzic, czy dysk sie nie sypie + memtest, ale ja bym najpierw pobral ISO z innego miejsca i jeszcze raz sprobowal zainstalowac. Jezeli pobierales wersje z SP2, sprawdz z SP1. (Rufus jest ok)
@moonove Pobierałem właśnie SP1, ale ok spróbuję pobrać to inne ISO i zobaczę co dalej. Na zagranicznych forach pisali że ten BSOD 0x0000007e odnosi sie do pamięci i to właśnie tam zalecali zabawę RAMem, dlatego w sumie uznałem, że wstawię zdjęcie ;]

W każdym razie dzieki za odpowiedź :D
Troche dziwne, zeby format cos Ci popsul w HW (jeszcze sie z czyms takim nie spotkalem, ale kto wie). A czy podczas instalacji, system pobieral jakies aktualizacje? - nie pamietam jak to w Win7 wygladalo.
Tak w ogole, to troche lipne jest takie pobieranie ISO systemu z niewiadomych zrodel. Sprawdz sobie hashe.
@moonove Właśnie od razu coś mi nie pasowało - no bo dlaczego przez tyle lat wszystko działało bez zarzutu a tu nagle po usunięciu system wychodzą jakieś kwiatki. Tego ISO używałem już, żeby pomóc kumplowi z systemem i tam działało bez problemu.
Ogólnie instalator startuje z pendrive'a, następnie rozpakowywuje pliki, instaluje Windowsa i podstawowe funkcje, a nastepnie restartuje komputer i dalej leci z instalacją już tak jakby "na systemie". Jakieś 5-10 minut