Wpis z mikrobloga

Miruny, testuję Waze od kilku dni, jako alternatywę dla yanosika, który raczej spełnia swoje zadania, mimo wielu niedociągnięć, jak ujowe wyznaczanie trasy, UI jak z początków internetów i strasznej prądożerności. Mam jednak mieszane uczucia co do ładniejszego Waze, który okazuje się być 2x bardziej prądożerny od yanosika (òóˇ). Fakty są 2, jest zimno i bateria w ponad 2 letnim Xiaomi już trochę ssie, ale Waze potrafi zeżreć 20+ % baterii na 6km trasie po mieście. Też tak macie?

#samochody #nawigacja #yanosik #waze #mi4c
  • 13
  • Odpowiedz
@Atreyu: działa na samym GPS? Nie sprawdzałem ;). Ładowarkę mam w aucie, ale średnio ma sens podłączanie telefonu na 15-20 min jazdy, tylko po to żeby mi nie padł, bo apka ma problemy z wydajnością.
  • Odpowiedz
działa na samym GPS? Nie sprawdzałem ;)

@madstorm: nie.

Wyłącz się lte, ustaw preferowaną jako 3g. Różne typy sieci maja różne zużycie prądu, przy czym lte ciągnie najwięcej. Różnica jest dość widoczna
  • Odpowiedz
No Waze zużywa sporo prądu, zresztą tak samo jak każda normalna nawigacja (nie mówię o Y ;) ). Koniecznie używaj z ładowarką.
Jeśli chodzi o ostrzeżenia - jakość dużo lepsza niż w Y, ale jak wiadomo wszystko zależy od społeczności. Jak będzie więcej ludzi, to będzie więcej raportów. Sporo ludu jeździ z Y w tle, żeby dostawać wszystkie ostrzeżenia a Waze ma na pierwszym planie i tam dodaje wszystkie zagrożenia (kontrola, przedmiot
  • Odpowiedz
Generalnie często ludzie się skarżą, że niby yanosik tak ssie i że rzekomo Waze jest lepszy, a mi też Waze zżera dwa razy więcej baterii od Yanosika :D Plus nawi może i spoko, ale ostrzeganie raczej średnie w Waze - mało kto z nim jeździ i średnio da się liczyć na to, że będziesz wiedział wcześniej o kontroli. Ja tam wolę może trochę gorszego pod względem grafiki, ale lepszego w działaniu Yanosika
  • Odpowiedz
@Atreyu: dzięki za tipa, przetestuję zmianę ustawień wkrótce, ale póki co są takie same jak przy jeździe z yanosikiem i wydajnościowo 2x gorzej, co też potwierdza @juliannaaa222. Całe szczęście mam dobrą ładowarkę, więc wczoraj sprawdziłem apkę podłączoną do niej w trasie - ładuje :).
@RicoElectrico: Gubi się w mieście, pomimo preferencji najkrótszej trasy w jednej ze starszych wersji przeprowadził mnie kiedyś obwodnicami i autostradą, zamula przy
  • Odpowiedz