Wpis z mikrobloga

Dotarał! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Postaram się w kilku słowach opisać pierwsze wrażenie, plusy i minusy oraz moje ogólne zadowolenie po pierwszym dniu użytkowania.

Xiaomi Mi Notebook Pro i5, 8GB RAM, 256GB SSD

Pierwsze wrażenie:
Sprzęt dotarł do mnie solidnie zapakowany. Dwa kartony, później oryginalny bardzo twardy kartonik z piankowym wytłoczeniem dla laptopa - ktoś musiałby umyślnie chcieć zniszczyć paczkę, by coś złego się stało.
Zestaw zawierał: laptop, ładowarka z przewodem ładującym USB C, europejska przejściówka oraz mini papierologia - tak więc absolutne minimum.
Notebook prezentuje się świetnie (w moim odczuciu jest trochę lepiej niż poprzednia wersja). Moja żona posiada Mi Air 12 także mam z czym porównywać. Szary kolor, czarne klawisze i duży błyszczący ekran zadziwiająco dobrze udają applowski odpowiednik :D Nadal jest to metalowa (aluminiowa?) konstrukcja, dobry skok klawiszy (ale do tego punktu przejdę za chwilę), bardzo duży gładzik, który w moim odczuciu spisuje się o wiele lepiej niż w Mi Air 12 - lepsza responsywność, skok klawiszy. Ale przejdźmy do bardziej szczegółowej oceny poszczególnych elementów.

Plusy:
- kapitalne głośniki
- bateria (mija 6 godzina pracy na nim, wskaźnik pokazuje jeszcze ponad 3 - w tym czasie uporałem się z chińskim systemem, zainstalowałem czystą polską wersję windowsa, zainstalowałem wszystkie sterowniki i teraz już tylko się bawię)
- design - dla mnie ten notebook jest po prostu piękny :D
- bardzo sprawny czytnik linii papilarnych
- satysfakcjonujący skok i dźwięk klawiszy klawiatury

Minusy:
- za długa spacja/ za krótki prawy Alt. Nie mogę się jeszcze przyzwyczaić i popełniam przez to masę błędów. To jest strasznie irytujące
- wyświetlany obraz to nie żyleta jakiej się spodziewałem. Brakuje tu rozdzielczości 2k.
- cięższa przeprawa z chińskim windowsem niż przy Mi Air 12 (nie chciał łączyć się z wifi, chińska asystentka dla słabowidzących komentowała każdy klik na laptopie)

Na ten moment tyle. Tak jak powiedziałem sprzęt dotarł do mnie dopiero dziś, więc na bieżąco będę sprawdzał czy satysfakcjonuje mnie jego praca.

No i raz jeszcze podziękowania dla @Pirzu za pomoc i uspokajanie moich cebulackich zapałów :D

cena: 751 dolarów
dostawa: zamówiony 7 grudnia, dotarł 27 grudnia
kurier: DHL
VAT: 83zł płatne u kuriera

#xiaomi #chinskiecuda
Elessar - Dotarał! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Postaram się w kilku słowach opisać pierwsze wrażenie...

źródło: comment_1imOFq17P1MDjoGft6UtuoFwCL9g4gx6.jpg

Pobierz
  • 61
  • Odpowiedz
Wołam przez MirkoListy plusujących i komentujących ten wpis (30)

Dodatek wspierany przez Cebula.Online

Nie chcesz być wołany/a jako plusujący/a? Włącz blokadę na https://mirkolisty.pvu.pl/call lub odezwij się do @IrvinTalvanen

Uważasz, że wołający nadużywa MirkoList? Daj znać @IrvinTalvanen

! @PorryHatter @maciek89wrc @BGJ84 @Pirzu @Lord_Hunter @Roofdier @kitowsci @robertoskit @lux666 @Krucyfiks @Seishin @Pan_Kolega @strusmig @qbanczyk @husky83 @lewe_konto @Niewierny_Mops @foxbond @joolekk @Elessar
  • Odpowiedz
@Elessar: czyli mówisz ze bateria da radę chociaż 7-8h na 50% jasności ewentualnie w trybie oszczędzania baterii ? Zastanawiam się nad czymś takim właśnie z lepszym procesorem a już ten czytnik linii papilarnych to mnie przekonał
  • Odpowiedz