Wpis z mikrobloga

#leagueoflegends

Kiedyś komentatorka nie mówiła "Quadra Kill" ani "Penta kill", tylko "Cztery trupy" i "Pięć trupów". Riot postanowił więc zorganizować ankietę. Zorganizował ją Riot Tongpu 20. stycznia 2014 roku. Gracze do wyboru mieli trzy opcje:
- Quadra / Penta Kill
- Quadra / Pentabójstwo
- Cztero / Pięciobójstwo

Nagrali nawet te trzy frazy - do posłuchania tutaj: https://soundcloud.com/leagueoflegendspl/sets/new-pl-announcer

Gracze zdecydowanie wybrali pierwszą opcję. Pewnie gdyby wtedy wybrali np. Pentabójstwo, teraz nie śmialibyśmy się z tego. W komentarzach do ankiety gracze podawali również własne pomysły. Na przykład:

Taki Humorystyczny "Zabił Go", "Dwoje padło", "Trzech nie żyje!", "Czterech Unicestwił ", "Pięciu Zginęło".

Wersja powyżej bardzo mi się podoba. Mogliby to nagrać i dać wybór w opcjach czy ktoś chce taką wersję, czy obecną.
Osobiście mam dziwne poczucie humoru i "Quadrabójstwo" całkiem mi się podoba i wywołuje uśmiech. A jakwy uważacie?

Cześć wszystkim!

Nadeszła wiekopomna chwila!

Wszyscy doskonale wiemy, że polska wersja League of Legends różni się od tej anglojęzycznej. Wiemy też, że pod wieloma względami jest to mniej- lub bardziej- fajne. Niemniej jednak zawsze jest to fajne

Polska – Ligowa Komentatorka zaoferowała nam ‘kilka trupów’, jednak jeśli zapoznamy się z oryginałem i innymi przekładami, zauważymy że ikonowe dla LoL serie zabójstw brzmią inaczej i to one generują swego rodzaju indywiduum ‘opisujące’ Ligę.

Quadra! Penta! Łacińskie przedrostki epicko wykrzyczane by nadać właśnie zdobytej serii jeszcze potężniejszego ducha walki. Każdy bezwzględnie odda wnet honory takiemu Przywołaczowi po obu stronach Summoner’s Rift.

Chcemy by te przedrostki trafiły również do polskiej wersji gry. Chcemy by nie tylko gracze (my i wy) łapali się na tym, że ‘zdobywając’ pięciokrotne zabójstwo, mówili do siebie nawzajem: -„Te! Pentę zdobyłem dzisiaj eMeFką” –„Naprawdę?! Ale w tle wykrzyczeli: ‘Pięć Trupów’ jak mniemam?”.

Chcemy by LEGENDA dotknęła i polskiej LIGI.

Dlatego też, z początkiem nowego sezonu i nowego roku, dajemy wam możliwość wyboru. Nagraliśmy kilka sampli z różnymi announcementami. Po 3 dla każdego –bójstwa.

Oddajcie swoje głosy, a na pewno weźmiemy je pod uwagę przy ulepszaniu League of Legends w polskiej wersji. Niechaj i > Polska ma swoją PENTĘ i niech wykrzyczy ją nasza komentatorka!

Pliki Audio do głosowania:

https://soundcloud.com/leagueoflegendspl/sets/new-pl-announcer

http://forums.eune.leagueoflegends.com/board/showthread.php?t=666739&page=1
dj_mysz - #leagueoflegends

Kiedyś komentatorka nie mówiła "Quadra Kill" ani "Penta...

źródło: comment_RdKKyAKqTcS8TmuLZRYKxdMD3JR2Xlc7.jpg

Pobierz

Która wersja najbardziej przypada Wam do gustu?

• Pentakill / Quadrakill 72.0% (36)
  • Pentabójstwo / Quadrabójstwo 0% (0)
  • Pięciobójstwo / Czterobójstwo 4.0% (2)
  • Zabił Go, Dwoje padło, Trzech nie żyje... 16.0% (8)
  • Trzech zabitych, Czterech zabitych... 6.0% (3)
  • Inne - napisz w komentarzu 2.0% (1)

Oddanych głosów: 50

• 10
  • Odpowiedz
@dj_mysz: no wlasnie nie penta kill to jest jakby pieciobojstwo, czyli, ze ktos popelnil piec zabojstw. A trzech nie zyje, odnosi sie bardziej do calego teamu, takie przynajmniej odnosze wrazenie jak to czytam.
  • Odpowiedz
@dj_mysz: Ja bym pozostał przy Łacińskiej/ Angielskiej wersji. Nie warto spolszczać wszystkiego, bo dodaje to tylko śmieszności a nie wyniosłości do sytuacji. Moim zdaniem nie ma tutaj odpowiedniego polskiego tłumaczenia. Musiało by być bardziej rozwinięte typu: Zabił dwóch/trzech/czterech/pięciu, ale wtedy wchodzi kwestia płci.
  • Odpowiedz
"Zabił Go", "Dwoje padło", "Trzech nie żyje!", "Czterech Unicestwił ", "Pięciu Zginęło".

@dj_mysz: pieprzone mistrzostwo :D zmieniłbym tylko kolejności i kręcił bekę z "Pięciu unicestwił"!
  • Odpowiedz