Wpis z mikrobloga

Pytanko do bardziej siedzących w STM32.
Muszę wygenerować sygnały, które mają być zsynchronizowane z zewnętrznym zegarem 1MHz.
Moje pytanie. Czy np licznik pracujący z częstotliwością 4MHz można syncrhonizować z takim zewnętrznym zegarem?
Np. zbocze narastające, co 4 impulsu natrafiało by na zbocze narastające zegara zewnętrznego(1MHz). Udało mi się wyzwalać licznik na zbocze narastające zegaru zewnętrznego(1MHz), ale synchronizacją tego nazwać nie można ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#stm32 #elektronika
  • 2
@repro5: Nie prościej wygenerować na drugim liczniku w STM przebieg 1MHz? Wtedy zsynchronizowałbyś je wewnętrznie przez oprogramowanie i puścił w świat 4MHz oraz 1MHz z STMa. Tego zewnętrznego zegara 1MHz byś dalej nie używał, jego droga kończyłaby się na wejściu STM.
@George_Liquor: Pierwsza myśl to była, ale nie ode mnie decyzja zależała. W końcu przełożony się ugiął i zrobiłem bez synchronizacji z zewnętrznym zegarem. Musiałem generować 4 przebiegi z odpowiednim opóźnieniem, a jeden z nich miał być wyzwalany zewnętrznym impulsem. Jak się mi udało zsynchronizować wewnętrzne timery to poleciało szybko. Z dokumentacji nie wynikało, co w jakiej kolejności odpalić. Zostawię dla potomnych: jeśli chcemy zsynchronizować timery to najpierw się uruchamia timery slave,