Wpis z mikrobloga

#serwery #hosting #domena #informatyka
Rozglądam się za serwerami. Nie odróżniam dedykowanych od vps. I szczyt mojej wiedzy w temacie to podmiana domeny w bloggerze. Czy mógłby ktoś mi powiedzieć parę słów na temat serwera, na którym chcę postawić serwis tematyczny z aukcjami (zakupiony szablon). Co potrzebuję, o czym trzeba pamiętać? Koszty?
  • 7
@Bushi13: Do tego wystarczy Ci zwykły hosting. Koszta zależą od parametrów: pojemności, transferu, baz danych, obsługi technologii i frameworków, itp.
Do zwykłego prostego serwisu lub jakiegoś popularnego CMS wystarczy Ci jakaś najtańsza opcja za kilkadziesiąt złotych rocznie.
@Bushi13: po pierwsze załatw sobie admina. Takiego w miarę kumatego.
Po drugie, powiedz mu, jakie masz przewidywania ruchu na tym serwisie. On jeśli jest kumaty, to zrobi wycenę, jakiego sprzętu potrzebujesz.

O czym należy pamiętać?
o zewnętrznym backupie plików i bazy danych Twojego sklepu.

Na początek polecam kupić VPSa (bo odchodzi Ci martwienie się o backup całej maszyny, nie martwisz się o RAID na dysku itp). Dedyki i tak wyjdą Ci
Jeśli to ma być poważny projekt, to nie rzucaj się na Arubę za 4zł - ok? :D

@imlmpe: Za drogo ( ͡° ʖ̯ ͡°) może home z ich vps za 0,99zł

@Bushi13: Zleć to komuś, sam bardzo dużo czasu zmarnujesz. Nie myślałeś o skorzystaniu z jakiegoś gotowego sklepu ? jaki planujesz ruch? Bo może zwykly hosting to utrzyma