Wpis z mikrobloga

Te nowe #ubuntu to jakaś masakra. Sprawdziłem z ciekawości jak działa ten ponoć najbardziej topowy i niezawodny #linux w którego wpakowano najwiecej siana i 'komercjalizacji'

-bateria trzyma wybitnie krótko, nawet z tlp
-problemy z archiwami rar
-problemy z obrazami iso
-wine działa od dupy strony, nie ma loadera i wszystko trzeba robić przez play on linux, raz za razem tworząc nowy dysk
-trzeba resetować lapka żeby wifi ponownie załapało
-wgrany na starcie rhythmbox wiesza się gdy w bibliotece audio mamy ponad 1000 plików
-po wpięciu słuchawek nie ma dźwięku
-napęd nie wykrywa zawartości płyt od razu, zawsze trzeba otwierać i zamykać napęd 2x i nie uruchamiać przez powiadomienie tylko przez pliki, bo przekierowanie z powiadomień nie działa
-przesyłanie za pomocą bluetooth koszmarnie wolne

myślę sobie, fallouta czy Heroesa nie odpalę, to może odpalę wgranego Madżonga - taki wuj, po zaznaczeniu jednego klocka drugi nie reaguje xD

Co za gówno. Wracam na antergosa.
  • 34
@kontroll: co masz na myśli mówiąc, że Wine nie ma loadera? Nigdy nie miał, wszystkie nakładki graficzne poza CrossOver są prowadzone przez osoby trzecie nie będące częścią projektu WINE. Poza tym z Wine zawsze było trochę gimnastyki i trzymanie oddzielnych prefixów dla aplikacji to jest plus bo pozwala ci stosować różne konfiguracje dla różnych aplikacji, a nie wrzucać wszystkiego do jednego wora i liczyć, że fix naprawiający aplikację X nie #!$%@?
@kontroll: U to jest coś mocno nie tak. Pewnie jeden z podzespołów w twoim lapku nie gra za dobrze ze sterownikami. Jeżeli masz grafikę Nvidii lub AMD warto rozejrzeć się za sterownikami. Bez tego potrafi mocno zamulić gdy system próbuje obliczać wszystko na procku. Jeżeli chodzi o baterię to dobrym pomysłem jest instalacja TLP.
@mlglegitnoscopez: Ubuntu ma bardzo ładny popup jak podpinasz coś pod port słuchawek. Jeżeli go nie ma to obstawiam że może siedzieć tam jakiś egzotyczny chip na mostku południowym który nie gra za dobrzez pulseaudio, lub co tam jest odpowiedzialne za to w systemie. Lenovo B50 to niestety nadal budżetowy laptop a tam bardzo dziwne rozwiązania i nieużywane nigdzie indziej chipy potrafią pchać.
@GreenFlem: Nie przeczytałeś mojego postu, prawda?

@mlglegitnoscopez:

co masz na myśli mówiąc, że Wine nie ma loadera?

W innych distrach po zainstalowaniu Wine i Gecko wszystko dzieje się z automatu. Jest właśnie 'Wine Windows Program Loader' i po utworzeniu wirtualnego dysku, wszystko działa bez zarzutu. Wine w ostatnich 2 latach rozbudowało się tak bardzo, by właśnie oszczędzić tej gimnastyki.

jakie masz domyślne urządzenie odtwarzające

Pod jacka jest podpięte kino domowe.
Wine Windows Program Loader

@kontroll: zdajesz sobie sprawę, że pod nazwą "Wine Windows Program Loader" widnieje pakiet "wine"? xD to co widziałeś to zapewne winecfg, które można odpalić wskazując na prefix i uruchamiając winecfg z linii poleceń. I to nie jest żadna pomoc, bo jedyne co tam możesz zmienić to system, trochę ustawień co do bibliotek i tyle. Bez Lutrisa/PlayOnLinux pozostaje ci ręczna gimnastyka z winetricks na które siłą rzeczy trafisz,
@mlglegitnoscopez: Ale ja nie chcę na iso nic zmieniać bo przecież logiczne że się nie da xD Problemem jest to, że dosłownie nic nie mogę na nich odpalić, nawet pliku txt.

Wine po prostu wszędzie lata z automatu, z winetricks również nie miałem żadnych problemów. Program po zainstalowaniu ze 'sklepu' nie działa jak powinien - ba, nie ma nawet śladu w listach programów i żadnych ikon. Nie wiem o co w
@Mroczny_Pasterz ty się nie nadajesz do użytku. Wziąłeś najlepszego Windowsa i porównałeś go do najgorszego Linuxa.

@grzybicastup AntergOS pochodzi od Archa, tak jak Manjaro, ale jest bliżej "czystego" Archa. Przynajmniej takie odnoszę wrażenie z tego, co o nim piszą jego użytkownicy.

Jest jeszcze Anarchy Linux, to w zasadzie Arch z dorobionym instalatorem.
@Prezes_roku no to dawaj najlepszy Linux. Ostatni peda... znaczy informatyk programista (pracuje w nokii we Wrocławiu lol) polecał mi ubuntu że jest proste i dobre i wszystko tam działa. Jak widać albo zdrowo się pomylil albo chciał mi zrobić "dowcip".
To dawaj nazwę i numer dystrybucji takiej że wgram i będzie mi wszystko działać, sam pobierze sterowniki, nie będę się musiał #!$%@?ć z systemem żeby mi AutoCAD działał i żeby steam chodził.