Wpis z mikrobloga

Domowy kiszony kalafior

Składniki na jeden słoik 0,5 L:
- 50 g różyczek kalafiora
- 3 cm plaster korzenia chrzanu
- 1 liść chrzanu
- 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
- 1 baldach (kwiatostan) kopru
- 4 nasiona ziela angielskiego
- 5 nasion czarnego pieprzu
- 10 ziaren gorczycy
- 2 liście laurowe
- szczypta ostrej papryki

Zalewa:
- 1 L wody
- 1 czubata łyżka soli (najlepiej niejodowanej)

Niezbędnik:
- słoiki

Przepis:
Kalafiora dokładnie opłucz i podziel na niewielkie różyczki. Ułóż ciasno w słoiku wraz z resztą składników. Przygotuj gorącą zalewę i zalej nią słoiki. Słoiki zakręć.

Po 24 godzinach rozpocznie się fermentacja. Codziennie przez 3 dni delikatnie odkręcaj słoik, tak aby gaz mógł się ulotnić. Po wygazowaniu, zakręć szczelnie i pozostaw do zakiszenia.

Do kiszonego kalafiora można dodać 1/3 małej łyżeczki kurkumy, aby uzyskać piękny żółty kolor. Także dodnie marchewki lub papryki sprawi, że nasze słoiczki będą apetyczne i kolorowe.

#browin #przpisy #przetwory #gotujzwykopem
Browin - Domowy kiszony kalafior

Składniki na jeden słoik 0,5 L:
- 50 g różyczek ...

źródło: comment_6vqGHSl6ox3qYSDe1dAZT3digu4uQ30t.jpg

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz