Czołem mirki i węgierki. Jestem przejazdem w #lodz. Czy w waszym regionie jest jakiś smakołyk lub potrawa, którą możecie się pochwalić względem reszty Polski? Tak jak np. poznańskie rogale świętomarcińskie, śląskie "szkloki" czy podhalańskie oscypki?
@genz Z opowieści starszej części rodziny: knedle z truskawkami podane z młodą kapustą, kapuśniak z prażokami, kluski żelazne z żeberkami, śledzie pod pierzynką czy jakoś tak no i zalewajka :)
@rybonur: @Manipulatorek: @msbtdc: @Raffael: Dzięki za odpowiedź. Zalewajką miałem już okazję się zajadać. Zupa chrzanowa też niczego sobie mimo, że nie jestem sympatykiem chrzanu. Reszta do spróbowania :)
Na tutejszych stołach sprzed lat gościły słynne prażoki ze skwarkami, kluski żelazne zwane, gęsie pipki, knyszesz, holiszkesz, czy babka ziemniaczana (zwana kuglem). Wśród zup królowały chrzanowa, kartoflanka i biały barszcz na kaszance.
Faceci, jak podoba wam sie ta kobieta ? Kobiety, co myslicie o jej stylu ? Te brwi,rzęsy,usta, makijaż, opaleniznę, piersy, ubor itd. Ocencie jej wyglad
http://www.smaki-i-smaczki.pl/2013/09/smaki-ziemi-lodzkiej.html
https://gotujmy.pl/kuchnia-regionalna-wojewodztwo-lodzkie,artykuly-smaczki-artykul,16572.html
http://www.lodz-eksploracja.org/forum/post-Kuchnia-regionalna-czyli-typowo-lodzkie-i-regionalne-potrawy
Komentarz usunięty przez moderatora