Wpis z mikrobloga

  • 0
@bonifacy_pankracy jeśli to Ci przeszkadza jakoś bardzo możesz spróbować dolewania wody żaby obniżyć ekstrakt o 1-2BLG. Raz mi się tak zdarzyło zrobić i nie zauważyłem dużej różnicy
  • Odpowiedz
@Toms94 jo, można. Ja staram się ustawić parametry brewtargeta tak żeby w końcu liczył tak jak należy. Przydał by się reflaktometr żeby sprawdzić blg gorącej brzeczki. Teraz muszę czekać aż próbka się schłodzi przed pomiarem.
  • Odpowiedz
@TOP___BK: dzieki, już mam jej dość xD Oto obiecana receptura:

#7 Brown Porter 12,9 BLG, 30 IBU, 40 EBC, 4,3 ABV

37L brzeczki nastawnej

Słody:

8,53kg Pale Ale
1kg Brown
0,4kg CaraHell
0,35kg Chocolate Wheat Weyermann

Chmiele:

50g Challenger 7,3 ak - 40min
50g Bramling 7,5 ak - 15min

Zacieranie w 27l wody przez 60min w 67*C. Mashout 77*C przez 10 min. Słody ciemne dodane na mashout. Do wysładzania użyto 32L
  • Odpowiedz
@TOP___BK: młode smakowało jak kawa inka xD Po 3 miechach dominuje czekolada taka soczysta, nuty pralin, kolega smakosz tatry wyczuwa śliwkę xD W zapachu też dominuje czekolada. Ogólnie jestem mega zadowolony, powtórzę ten przepis z laktozą i będzie sztos ( ͡° ͜ʖ ͡°). Drożdże dają radę w ciemnym piwie, do jasnego już nigdy ich nie użyję xD Nie wali alkiem w zapachu ani smaku. Te drożdże lubią
  • Odpowiedz