Wpis z mikrobloga

Hey!
Robię właśnie pierwszy raz wino z poniższego przepisu.
http://dobre-wino.blog.onet.pl/2012/02/12/wino-ze-sliwek-wegierek-prawe-25l/

"Koniec fermentacji. Wino dość słodkie.
Zlałem wino znad osadu i dodałem wody do pełna.
Wyniosłem do zimnego pomieszczenia – piwnica."

Mógłby mi ktoś dokładniej wyjaśnić co tutaj w powyższym cytacie to oznacza?
Konkretniej żeby dodać wody do pełna?

Mam ten baniak(#browin) 30~ litrowy z winem. Mam odlać do innego pojemnika, następnie wyrzucić fusy oraz owoce które się unoszą, wlać ponownie do baniaka 30l i dodać do pełna wody? Czy to tak mam to rozumieć?
Czy wtedy wino nie utraci na mocy? czy z czasem też nabierze mocy?

Pozdrawiam serdecznie
#browin #wino @browin
  • 4
@Niczyji: rurka odsysasz to co płynne, aby osadu lub zawiesiny nie ruszyc, albo jak masz kranik to przez kranik zlewasz. Najlepiej przepuścić przez gaze. Resztki można wycisnac. Przelewasz do gąsiora, i dolewasz wody pod korek aby zostawic w srodku minimalna ilosc powietrza. 30 litrowy pojemnik służy tylko do fermentacji burzliwej.
@Wychwalany:
To już jutro spróbuję.
Mam też kranik, to przez gazę przeleję.

A coś innego jak gąsior bo takiego nie mam? Czy nie mogę w tym samym pojemniku co fermentowało?
I ile to teraz trzymać?

Btw. Wino wydaje się gotowe, tylko nie jest zbyt klarowne.
Btw. Wino wydaje się gotowe, tylko nie jest zbyt klarowne.


@Niczyji: po to sie zlewa i odstawia do piwnicy na kilka miesiecy aby sie wyklarowalo i ułożyło. Ja trzymam w 19 litrowych galonach po wodzie mineralnej. Po kilku miesiacach znowu bedziesz zlewal znad osadu.