Fakty są takie, że na zniesieniu limitów skorzystają polskie cukrownie bardziej niż niemieckie:
Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej przeciętna produkcja cukru na jedną cukrownię w Niemczech w latach 2013-2016 wyniosła 187 tys. ton, a na jednego zatrudnionego 797 ton. W Polsce było to odpowiednio 103 tys. ton oraz 564 ton
Jeśli w Polsce płace są 2-3 razy niższe niż w Niemczech a produkcja cukru na pracownika niższa tylko o jakieś 25-30% to polskie cukrownie są bardziej konkurencyjne i skorzystają na znieniesieniu limitów produkcji cukru.
@BarekMelka: Skorzysta SudZucker który ma cukrownie w Polsce i Niemczech, kapitał i tak powędruje do Niemiec, tam jest zarządzanie i know how. Większosć cukrowni w Polsce jest niemieckich i dlatego Niemcy skorzystają- limity zniesione, bo i tak na tym oni zarabiają. W latach 90. to byłby problem dla niemieckich cukrowników, ale nie teraz.
Zazdroszczę Wam że se możecie o każdej porze iść po coś do żabki czy innego sklepu. Ja najbliższą mam dopiero w powiatowym (ponad 20 kilometrów)... #przegryw
Fakty są takie, że na zniesieniu limitów skorzystają polskie cukrownie bardziej niż niemieckie:
Jeśli w Polsce płace są 2-3 razy niższe niż w Niemczech a produkcja cukru na pracownika niższa tylko o jakieś 25-30% to polskie cukrownie są bardziej konkurencyjne i skorzystają na znieniesieniu limitów produkcji cukru.
#neuropa #bekazprawakow #gospodarka #ekonomia