Wpis z mikrobloga

Mirki,
jaki język polecacie totalnego lajkowi do programowania?
Mam sporo arkuszy excel, głównie z obliczeniami inżynierskimi (projektant budownictwo here) i chciałbym to powoli zacząć przerzucać oraz jakoś atrakcyjniej przedstawić. W język nie będę się zagłębiał bardziej niż to konieczne i wykorzystywał funkcje, które usprawniają obliczenia inżynierskie.

#budownictwo #inzynieria oraz trochę nad wyrost #programowanie
  • 21
Chodzi też o to, że chciałbym połączyć przerzucanie swoich obliczeń (z excela i mathcada) z nauką jakiegoś języka. Z tego względu nie biorę pod uwagę Matlaba ;)
@esta87: Może zainteresuje Cię RScript, świetny język, do przeprowadzania wszelkiego (WSZELKIEGO, jest do niego od groma bibliotek tworzonych przez sporą społeczność) rodzaju obliczeń (bardzo sprawnie i wygodnie m.in. wykonuje się na nim działania na macierzach) i wizualizacji danych, ale też ma wiele innych zastosowań. do tego dość łatwo sprzężyć go z Excelem :) Szybko zyskuje popularność bo na prawdę jest fenomenalnym narzędziem i w wielu firmach jest on już używany. Sam
@esta87 wczoraj prosto z pracy do znajomych, wróciłem po północy A dziś po 7 już w pracy:P po pracy mirkokoksy i i będę po 18. Kurde w sumie jakiegoś elaboratu nie mam do napisania - wpiszcie na pewno w Google 'r script biecek' - cała strona po polsku poświęcona temu językowi (a w zasadzie Książka internetowa :P) fajnie i po polsku są tam wyjaśnione wszystkie podstawy razem z przykładami. To polecam goraco.