Wpis z mikrobloga

Chciałbym się z wami podzielić pewną opinią.
Już 5 raz pracuję wakacyjnie na budowie (trzeci raz w Niemczech). I muszę przyznać, że w Polsce jest wielki hejt na budowlańców. Jest mówione, że to chlejusy, zwierzęta - to prawda, ale głównie Polacy xd
W Niemczech jest szacunek do każdej profesji, nawet kasjerzy w sobotę o 18 są mili. I patrząc na robotników w Niemczech, jak przychodzą do pracy uśmiechnięci i z każdym się witają (nawet z trudnym zadaniem) to wierzę, że to wynika właśnie z tego szacunku.
Musimy się tego nauczyć, wtedy wytępimy ten psychiczny chlew.
Pozdrawiam
#oswiadczenie #takjest #budownictwo
  • 7
@Hohlik7: Budowlańcy sami zarabiają na swoją opinię, niech najpierw przestaną kraść, a potem porozmawiamy o szacunku. Już mnie nawet alkoholizm tak nie boli, jak ta #!$%@? tolerancja dla złodziejstwa.
@Hohlik7 Pracowałem kilka lat na budowie więc się wypowiem.
Po pierwsze, to nie wiem do jakich sklepów chodzisz już dawno nie trafiłem na niemiłego sprzedawcę. Zatoka niemiłych klientów często spotykam.
Natomiast z budowlańcami to jest tak, że są zwykli fizyczni i umysłowi - białe kaski. Zazwyczaj w ludzie z tej samej 'grupy' nie przejawiają między sobą braku szacunku.
Gorzej jest między fizycznymi o umysłowymi. Jedni drugim zarzucają że ledwo studia skończyli, roboty
Problem wynika z mentalności i postrzegania tej branży - od zawsze ludziom nieogarniętym jako ostateczność wieszczono prace na budowach gdzie tak naprawdę nie ma i będzie coraz mniej miejsca na pracowników czysto fizycznych
@megszy tępy osiłek generalnie się tam przydaje. Ale z doświadczenia i oglądania prawdziwych fachowców, wiem że wszystko się da zrobić sposobem. Dlatego miejsce dla tępaka z siłą będzie zawsze, choć będzie ich niewiele. Gorzej jak ktoś jest głupi i chudy, wtedy nie ma czym go straszyć ( ͡° ͜ʖ ͡°)