@Bufor01001: tak :) Chodzi o to, że dzisiaj jak chciałam drukować raport dobowy, to drukowało mi go z wczorajszą datą... i wszystkie paragony co wydawałam też były z taką datą :/ (dopiero teraz się zorientowałam...). Wiadomo, dlaczego tak się zrobiło? (posnet temo- chyba tak się nazywała)
@turtledove: szczerze to ciężko powiedzieć, zmiany czasu są mocno ograniczone - maksymalnie o godzinę można przestawić w ciągu 24h a datę ustawia serwis posnetu. czy wczoraj drukowała z prawidłową datą? Tak czy siak trzeba zgłosić to do posnetu żeby przestawili i do działu księgowości, o ile jest. Chyba że to sklep to nie wiem gdzie, ale US może się dopieprzyć.
@Bufor01001: To sklep. Wczoraj drukowało normalnie, wszystko było dobrze. Koleżanka mi mówiła, że kasy fiskalnej nie trzeba wyłączyć. Nie wyłączyłam. Czy przez to data się nie przestawiła?
@turtledove: te drukarki mają wbudowany akumulator, nawet jak ją wyłączysz od zasilacza to będzie działać, akumulator podtrzymuje pamięć a drukarka ma wbudowany zegar czasu rzeczywistego. Wyłączenie nie ma nic do rzeczy. Wydaje mi się, że może to być jakaś awaria, szczególnie że jak wcześniej napisałem - nie ma możliwości żeby przestawić datę. Oprogramowanie to blokuje.
@Bufor01001: No ja nic broń boże nie grzebałam w kasie fiskalnej. Byłam tam tylko na zastępstwie 2 dni, a boję się, że pracodawca będzie mieć przeze mnie problemy :(
@turtledove: To powiedz stanowczo, że znasz się na drukarkach fiskalnych i daty nie można przestawić ( ͡°͜ʖ͡°) Pracodawca tak czy siak będzie zmuszony zadzwonić do Posnetu bo choćby nie wiem jak się starał i próbował, sam tej daty nie przestawi a z błędną nie będzie chciał drukować. Nie masz czym się martwić :)
@Bufor01001: No ja własnie rok temu miałam praktyki w sklepie informatycznym, co sprzedawał kasy fiskalne i coś tam się nimi bawiłam i kojarzyłam, że z datą to nie jest tak łatwo... Dlatego się dzisiaj przestraszyłam, że mi ten raport drukuje jakby z wczoraj...
@Bufor01001: Na szczęście sprzedałam tylko 1 towar, co miał gwarancje :D Reszta to lakiery do paznokci itp :D Dzięki, uspokoiłeś mnie trochę :). Zobaczymy, czy jutro szef zadzwoni i mnie wyzwie czy co hah.
@turtledove: Cieszę się że mogłem pomóc i uspokoić :) Taka anegdotka - o drukarkach fiskalnych najwięcej się dowiedziałem, kiedy przestałem pracować w sklepie :D
@turtledove: W drukarkach Novitusa datę można spokojnie ustawić po wydrukowaniu raportu dobowego poprzez system sprzedażowy. Może w Posnecie też się da ?
@nemetrix: w novitusie coś kojarzę, że są takie rzeczy ale tamtą widziałam pierwszy raz na oczy + szef powiedział, że mam już nic nie robić. Była jakaś opcja "Konfiguracja". A to prawda, że już lepiej jak data się cofnela niz jakby się przesunela i paragony by byly dzien do przodu? Kolega serwisant tak napisał i ciekawi mnie to.
@turtledove: błędne ustawienia daty mogą wywołać komplikacje w systemie sprzedaży. Może się spierniczyć baza przechowywanych dokumentów fiskalnych. Z mojego doświadczenia jednak większym problemem byłoby przestawienie się daty w systemie sprzedaży.
@nemetrix: @Bufor01001: dzisiaj się dowiedziałam, że data na kasie jest poprawnie wyświetlana a raport dobowy z 10 jest zerowy :o Coś dziwnego się zadziało.
Dlaczego #rosja zamiast użyć swojej pozycji na planecie, gigantycznie wielkich surowców naturalnych do zbudowania bardzo bogatego kraju to ciągle próbuje #!$%@?ć region europy wschodniej i siebie samą przy okazji. #polska #ukraina #wojna
#pracbaza
a datę ustawia serwis posnetu. czy wczoraj drukowała z prawidłową datą?
Tak czy siak trzeba zgłosić to do posnetu żeby przestawili i do działu księgowości, o ile jest. Chyba że to sklep to nie wiem gdzie, ale US może się dopieprzyć.
Pracodawca tak czy siak będzie zmuszony zadzwonić do Posnetu bo choćby nie wiem jak się starał i próbował, sam tej daty nie przestawi a z błędną nie będzie chciał drukować.
Nie masz czym się martwić :)
Dzięki, uspokoiłeś mnie trochę :). Zobaczymy, czy jutro szef zadzwoni i mnie wyzwie czy co hah.
Taka anegdotka - o drukarkach fiskalnych najwięcej się dowiedziałem, kiedy przestałem pracować w sklepie :D