Wpis z mikrobloga

Wojciech Cejrowski - libertarianin.

Libertarianizm (łac. liber – wolny) – zbiór powiązanych doktryn i filozofii politycznych, które uznają wolność osobistą za najwyższą wartość w polityce. Oznacza to położenie nacisku na indywidualną wolność oraz dobrowolność zrzeszania się i wszelkich interakcji międzyludzkich.

- Zwolennik całkowitego zakazu aborcji [[1]](http://telewizjarepublika.pl/cejrowski-ubieranie-sie-na-czarno-z-powodu-aborcji-jest-na-miejscu-bo-aborcja-to-morderstwo-i-wymaga-zaloby,38744.html)
- Zwolennik ustanowienia oficjalnej religii w Polsce [2]
- Zwolennik przymusowego zamykania sklepów w niedziele [[4]](http://www.dziennikbaltycki.pl/artykul/643277,bog-slucha-i-sie-cieszy-rozmowa-z-wojciechem-cejrowskim,id,t.html)
- Przeciwnik legalizacji medycznej marihuany [[5]](http://wolnosc24.pl/2017/07/05/antywolnosciowe-wystapienie-cejrowskiego-wywolalo-burze-w-sieci-piznij-sie-w-leb-wolnosciowcu-za-dyche%EF%BB%BF-wideo/)

#neuropa #polityka #4konserwy #korwin #libertarianizm
prawarekasorosa - Wojciech Cejrowski - libertarianin. 

Libertarianizm (łac. liber ...

źródło: comment_uAnhb3wYZVLPJFhp4kDXg4BEZdqZOfTZ.jpg

Pobierz
  • 67
  • Odpowiedz
@prawa_reka_sorosa:

Też jestem libertarianinem, ale przede wszystkim jestem katolikiem i pewne wolnościowe koncepcje muszę odrzucić, gdyż są sprzeczne z moim wyznaniem.

No to #!$%@? z pana a nie libertarianin, panie Wojciechu. "Pragnę wolności dla siebie i wszystkich wokół, absolutnej i nieskrępowanej, no chyba że będą działać wbrew magicznej książce w którą akurat wierzę - wtedy to nie".
  • Odpowiedz
- Zwolennik całkowitego zakazu aborcji [1]

- Zwolennik ustanowienia oficjalnej religii w Polsce [2]

- Zwolennik przymusowego zamykania sklepów w niedziele [4]

- Przeciwnik legalizacji medycznej marihuany [5]

@prawa_reka_sorosa: O ile nie ma zamiaru narzucać tych rzeczy siłą, to nic z tych nie wyklucza go jako libertarianina. Można być katolikiem i libkiem jednocześnie. :P
  • Odpowiedz
No to #!$%@? z pana a nie libertarianin, panie Wojciechu. "Pragnę wolności dla siebie i wszystkich wokół, absolutnej i nieskrępowanej, no chyba że będą działać wbrew magicznej książce w którą akurat wierzę - wtedy to nie".

@mnik1 Przecież nie ma nic sprzecznego w byciu libertarianinem, a katolikiem. Skąd wyście się urwali (,) Jeżeli chce sobie żyć zgodnie z zasadami "magicznej książki" i namawiać do tego innych, to czemu
  • Odpowiedz
O ile nie ma zamiaru narzucać tych rzeczy siłą

@mihaubiauek: Tylko ustanowić je jako prawo, pod groźbą odpowiedzialności karnej.

Jeżeli chce sobie żyć zgodnie z zasadami "magicznej książki" i namawiać do tego innych

Jak wyżej.
  • Odpowiedz
@RoHunter: Jeżeli będzie to wynikiem konsensusu, why not? Oczywiście ciężko by na takim dużym obszarze geograficznym jak kraj, mogło dojść do takiej jednomyślności, ale jeżeli będą wyłączenia, albo obowiązywanie w ramach lokalnych społeczności, why not?

pod groźbą odpowiedzialności karnej.

Ja nie widzę w cytatach, "państwo ma tak zrobić", tylko "chcę by tak było".
  • Odpowiedz
Właśnie na tym polega wolność, że sobie może takie poglądy głosić. To ci którzy są pełni nienawiści mają problem.
  • Odpowiedz