Wpis z mikrobloga

Na wykopie krąży tekst powtarzany przez mędrków z #neuropa (podobno ceniących wartości niosących przez naukę [sic!]), jak i użytkowników typu @Obserwator_z_ramienia_ONZ, jakoby rządząca dziś w Polsce partia była naszym rodzimym odpowiednikiem hitlerowskiej NSDAP, czytaj: „PiS to narodowi-socjaliści!!!11111”.

Oczywiście każdy, kto naukowo zajmuje się systemami politycznymi, czytając takie tezy, nerwowo odpali szluga, westchnie głęboko i zacznie seryjnie nak*rwiać facepalmy. Wystarczy jednak i podstawowa wiedza na temat świata, by bez problemu udowodnić kompletny nonsens takiego sformułowania. Kiedyś, na jednym ze studiowanych przeze mnie kierunków miałem systemy polityczne czy historię doktryn, więc postanowiłem pokazać Wam jak się ma pięść do nosa.

Przede wszystkim Nazizm (narodowy socjalizm) to jeden z najbardziej dobitnych przykładów totalitarnego systemu politycznego. Czym więc #!$%@? się totalitaryzm? Właściwie wszyscy autorzy wymieniają podobny zestaw cech. Ja przytoczę je na podstawie publikacji UWr pt. „Zarys systemu politycznego”.
- totalitaryzm to zaprzeczenie demokracji. Nie posiada żadnych cech systemu demokratycznego.
Serio? Nie mamy demokracji? Nie możecie krytykować władzy, przeglądać mirko i oglądać TVNu? Nie ma organizowanych wyborów? Przeciwnicy polityczni są wtrącani do lochów?

- totalitaryzm charakteryzuje pełna władza nad obywatelami. Świetnym przykładem jest tutaj III Rzesza lub PRL czasów stalinizmu. Nawet, gdy ktoś nie popierał NSDAP czy PZPR, by uniknąć prześladowań, musiał zachować choćby fasadę. Kutwa. A sokzburaka dalej wisi na necie nieocenzurowany. Cholera.

- w totalitaryzmie, społeczeństwo jest nieustannie mobilizowane do popierania władzy. Wasi rodzice pamiętają na pewno pochody pierwszomajowe. Kto w nich nie uczestniczył, narażał się na represje w szkole czy w pracy. A wy jak tam? Też bez pracy, bo sąsiad nakablował, że ominęliście dwie roraty? xD

- charakterystyczną cechą systemów totalitarnych jest istnienie charyzmatycznego przywódcy, stojącego ponad państwem i prawem, legitymizującego jego wszelkie organy. Kaczyński!!!! @Obserwator_z_ramienia_ONZ aż się oczy zaświeciły! Doprawdy? Jako szef partii posiadającej większość parlamentarną, dysponuje pewną władzą (idioci od propagandy jak np. J. Żakowski, nazywają go czasami „szeregowym posłem”, co jest oczywistą bzdurą), ale chyba największy miłośnik KODu zdaje sobie sprawę, że nie wszystko zawsze układa się po myśli JarKacza (choćby veto dla reformy sądownictwa).

Można tak jeszcze długo i długo i długo… doprawdy w państwie, w którym rząd spotyka się z tak wszechobecną, medialną krytyką, w którym ludzie wychodzą nie niepokojeni pokazując swoje niezadowolenie, w którym istnieje silna i przede wszystkim legalna (!) opozycja (monopartyjność to jedna z głównych cech systemu totalitarnego!), w którym sądy orzekają często na niekorzyść rządzących, w którym aparat represji nie #!$%@? cię do więzienia za to, że nie lubisz Jarka, a ABW nie zwerbowała twoich trzech sąsiadów, bo władza chce wiedzieć czy na pewno jej sprzyjasz, mówienie o narodowym socjalizmie czy jakiejkolwiek innej dyktaturze to kompletny, absolutny i budzący jedynie pusty śmiech, kretynizm. Litości, dzieciaki! Wtłacza się Wam do głów straszne bzdury, które bezrefleksyjnie powtarzacie.

#4konserwy #polityka #bekazlewactwa
  • 39
  • Odpowiedz
w którym ludzie wychodzą nie niepokojeni pokazując swoje niezadowolenie, w którym istnieje silna i przede wszystkim legalna (!) opozycja (monopartyjność to jedna z głównych cech systemu totalitarnego!), w którym sądy orzekają często na niekorzyść rządzących, w którym aparat represji nie #!$%@? cię do więzienia za to, że nie lubisz Jarka, a ABW nie zwerbowała twoich trzech sąsiadów, bo władza chce wiedzieć czy na pewno jej sprzyjasz

@lofasz_a_seggedbe: JESZCZE.
  • Odpowiedz
@smieja_im_sie_pysie: xD niesamowite jak media piorą ludziom głowy. Jeśli naprawdę uważasz, że w centrum Europy po doświadczeniu IIWŚ, w kraju będącym członkiem ONZ, NATO i UE, dałoby się wprowadzić jakąkolwiek formę totalitaryzmu, to po prostu kompletnie nie ogarniasz świata, a już na 100% nie ogarniasz polityki.
  • Odpowiedz
@Majk_: niestety, jeśli mówisz to poważnie, to pozostaje mi strzelić facepalma tak silnego, że jeszcze za tydzień ludzie będą mnie pytać o ślad ręki. Teza kompletnie niedokutwa_obrony. Nawet nie mówiąc już o braku spójności z Społeczną Nauką Kościoła... używasz, świadomie lub nie, pojęć których nie rozumiesz.
  • Odpowiedz
@lofasz_a_seggedbe: Ludzie piszący pod #neuropa robią to samo co kiedyś prawactwo, nazywając wszystkich lewakami i socjalistami. Teraz bez uzasadnienia próbuje się przypisać oponentowi nazizm, a najlepiej im pisać o narodowym socjalizmie. Szkoda, że tak wielu osobom nie zależy na tym, by nazywać rzeczy we właściwy sposób.
  • Odpowiedz
@lofasz_a_seggedbe: sam się orasz i walczysz z chochołem (ang. Straw Man).
Teza, którą udowadniasz to "Polska nie jest krajem totalitarnym".
A miałeś udowodnić "PiS to nie jest odpowiednik narodowo-socjalistycznej partii".
Beka z CB.
  • Odpowiedz
@twierdzakrzyzak: Po pierwsze media prywatne za które PiS się zabrał? Konkrety.Po drugie wybory -konkrety. Po trzecie sądy wymagają reformy - nigdy po 89 nie były niezależne. Nie jestem zwolennikiem PIS ale takie pieprzenie jest gówno warte. Same hasełka bez faktów. Puknij się w czoło zanim coś napiszesz bez sensu
  • Odpowiedz
Nabrałem pewności, że ludziki spod tagu #neuropa nie mają podstawowego pojęcia o #polityka. Wiadomo, że raczej nikt ich poważnie nie traktuje, a bardziej odwala się tu kółeczko wzajemnej adoracji, ale do rzeczy:
@Majk_
< PiS to autorytarna chadecja.

PARTIA NIE MOŻE BYĆ AUTORYTARNA czy TOTALITARNA. TO SYSTEM POLITYCZNY utworzony przez nią może być totalitarny lub autorytarny. Jednym z podstawowych wyznaczników autorytaryzmu jest znaczne OGRANICZENIE PLURALIZMU NA ARENIE PARTYJNEJ I PARLAMENTARNEJ Pięknym przykładem autorytaryzmu był późny PRL (po okresie stalinizmu, gdy system można nawet nazwać totalitarnym). Miało się do wyboru #!$%@? PZPR i ZSL, a w rzeczywistości nic. Teraz jest tak samo? PO, .N, Rakłem i inni to tylko wytwór mojej wyobraźni? Podaj choć jeden przykład delegalizacji wrogiej ideowo partii politycznej w czasie kadencji PiS.
Te same bzdury
  • Odpowiedz
@lofaszaseggedbe_multi: PiS to partia polityczna wprowadzająca w Polsce system autorytarny.

Na podobnej zasadzie partia wprowadzająca system socjalistyczny będzie nazywana socjalistyczną. Tutaj panuje podobna zasada. Partia nie mogłaby być według twojej retoryki socjalistyczna, bo to ustrój państwowy społeczno-gospodarczy.

Delegalizacja partii politycznej nie jest jedynym wyznacznikiem przyjęcia metod autorytarnych.

Pozdrawiam cieplutko.
  • Odpowiedz
@BongoBong:
Ok, to poproszę o inne symptomy rzekomego autorytaryzmu, wprowadzanego przez PiS.
Ustaliliśmy, że pluralizmu nie ograniczają. A może:
- ograniczona została zasada samorządności narodu i jego dostępu do sprawowania władzy publicznej? Chociaż bierne prawo wyborcze? Cokolwiek? Nie? Oj...
- ogranicza się pluralizm mediów, delegalizując nieprzychylne władzy ośrodki? Też nie?
- władza utrzymywana jest w państwie głównie przy pomocy armii i policji? Mamy jakiś nieodnotowany przeze mnie rozrost tych instytucji? A może chociaż jakieś tajne
  • Odpowiedz