Wpis z mikrobloga

Mirasy z #informatyka #komputery i #pcmasterrace mam od szwagra stracjonarny komputer. Niestety po ponad roku nieużytkowania nie uruchamia się. Po odpaleniu nie pika brzęczek i tak sobie wisi. Po odłączeniu RAMu pika trzy razy, czyli daje sygnał, że brak kości ramu. Po odłączeniu grafiki i dysku także brak reakcji.

Czy bez RAMu powinienem się dostać do biosu? Dodatkowo mam brak sygnału na monitorze.

Specyfikacje mogę podać jutro dopiero.
  • 6
@BySpeedy:

Po odłączeniu grafiki i dysku także brak reakcji.

Dysk nie ma znaczenia przy POST, w niektórych MOBO także GPU jest ignorowana podczas POST. Do tego może jest integra ?

Czy bez RAMu powinienem się dostać do biosu

Nie

Dodatkowo mam brak sygnału na monitorze.

No to może być wszytko, od niedociśniętego CPU do socketa, uszkodzonego MOBO do problemu z biosem. Standardowo ponowne pełne złożenie komputera z wyciągnięciem MOBO i CPU
@Dilinus jutro będę działał, chłodzenie CPU wystaje prawie poza obudowę i sprawia wrażenie luźnego(jest niestandardowe). ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jutro założę inne kości ramu i postaram się poprawić CPU. Dodatkowo jutro chce podpiąć mocniejszy zasilacz, bo może 450w to za słabe ciulstwo. Jeśli żadne z rozwiązań nie pomoże, to prawdopodobnie mobo nie działa poprawnie.
@BySpeedy: tak jak polecają - wykręć wszystko i złóż ponownie, często coś jest niedociśnięte.
Złóż procesor + płyta + 1 kość RAMu. Zasilacz i monitor i odpal. Reset CMOS - wyciągnij baterię na kilka minut. Jak jest zworka to przełącz na chwilę - pamiętaj aby nie uruchamiać kompa na zworce resetującej.