Wpis z mikrobloga

Mirki, czy ktoś z Was korzysta może z FunBoxa od Orange?
Mam usługę od nich od prawie 2 lat. Na samym początku były jakieś jaja ze zrywaniem sieci. Nowo położone światłowody(oferta 300 Mb/s), do mieszkania + wifi po mieszkaniu. Po kablu żadnych problemów, po wifi pingi rzędu 100-200ms nawet przy samym routerze, na dobrym sprzęcie, na różnych kanałach i ustawieniach. Kilkukrotne wizyty serwisantów, dwukrotna wymiana liveboxa.

Do sedna. Przy oglądaniu filmów na youtube zrywa mi połączenie między routerem, a komputerem. Wystarczy rozłączyć sieć i podłączyć ponownie - problemy znikają. Taki problem miałem na samym początku, kiedy to serwisanci rozkładali ręce i wymieniali sprzęt.
Głupio mi było to zgłaszać, bo brzmi absurdalnie, że "youtube wyłącza internet"...

Przez kilka miesięcy miałem spokój. Sieć śmigała pełną prędkością, brak problemów.
2 tygodnie temu problem wraca. wszystko się powtarza na 3 komputerach pod win 7 po wifi. Po kablu nic takiego się nie wydarzyło.

Oczywiście zaraz podejmę kolejną próbę zgłoszenia problemu na infolinii, ale może ktoś z Was ma pomysł co może się takiego dziać, że połączenie w takiej sytuacji klęka?

#orange #problem
  • 11
  • Odpowiedz
@Grysik: ich sprzęt to po prostu kotlet podpięty kablami w plastikowym opakowaniu. Na starym Livebox internet mi ciągle rozłączało po kablu. Po wymianie na Funbox problemy zniknęły ale raz na jakiś czas potrafi urwać internet około 12 w nocy. Regularnie, dzień w dzień. Czasem za dnia uwali neta. Te ich usługi są o kant tyłka rozbić.
  • Odpowiedz
@RVRE_PEPE: Pani na infolinii kazała mi wyrzucić z loginu /ipv6.
Btw. Jest nowy soft na funboxie. Hasło admin nie bangla - teraz to pierwsze 8 znaków z WPA.
  • Odpowiedz
@Grysik: To normalne w miejscach, gdzie jest dużo sieci Wi-Fi na 2,4GHz. FunBox 2.0 umożliwia połączenie na częstotliwości 5GHz, jeżeli masz kartę obsługującą tą częstotliwość to z niej korzystaj.
  • Odpowiedz
@Grysik: z opisanej sytuacji wynika, że są problemy z zakłóceniami sieci Wi-Fi. Prosimy spróbuj udostępnić dostęp do internetu z telefonu komórkowego po Wi-Fi do komputera i wykonaj test połączenia (np. na stronie www.speedtest.net). Po wykonanym teście wyłącz udostępnianie i wykonaj test łącza na komórce do tego samego serwera w aplikacji speedtest.net. Po wykonaniu testów napisz czy wyniki znacznie się różniły.
  • Odpowiedz
@OrangeEkspert:
2 dodatkowe telefony + tablet włączone wifi, wynik:
3 ms
POBIERANIE
67.70 Mbps
PRZESYŁANIE
35.57 Mbps

Powyższe 3 urządzenia wyłączone - wynik:
3 ms
POBIERANIE
60.91 Mbps
PRZESYŁANIE
35.50 Mbps

Dzisiaj mam kolejną wizytę serwisanta. Zobaczymy co poradzi.
@MichaelT128: Nie mogę przełączyć wyłacznie na 5GHz, bo nie wszystkie urządzenia są kompatybilne.
  • Odpowiedz
@Grysik: prosimy rozłącz się z Funboxem. Włącz udostępnianie sieci w swoim telefonie komórkowym i wtedy na komputerze podłącz się do sieci Wi-Fi, którą będzie nadawał Twój telefon komórkowy. Po podłączeniu się do sieci Wi-Fi z telefonu komórkowego wykonaj test połączenia i napisz jakie otrzymałeś wyniki.
  • Odpowiedz
@Grysik: chodzi o ustalenie czy problem leży po stronie Funboxa czy też są to zakłócenia sieci Wi-Fi z zewnątrz. Prosimy wykonaj teraz pomiar prędkości na swoim telefonie do tego samego serwera i napisz czy wynik był zbliżony do wyniku jaki otrzymałeś na komputerze (15 ms, POBIERANIE 17.61 Mbps, PRZESYŁANIE 3.87 Mbps).
  • Odpowiedz