Wpis z mikrobloga

Hej chlopaki!
mam prośbę - jako ze moje zycie niespodziewanie wpłynęło jakiś czas temu na przegrywu przestwór oceanu i mam nieco więcej czasu, a złapałem po kilku latach przerwy ponownie zajawkę na nba, szukam ciekawych materiałów do poczytania / obejrzenia / posłuchania. Póki co offseason, więc celuję w dobrze zrobione rzeczy obok koszykówki - reportaże, dokumenty, historie. Z rzeczy, które znam i z radością czytam - r/NBA, https://theringer.com/ (polecam!), mniej więcej ESPN i Vertical; w Polsce tylko Szósty Gracz. Sprawdzam też regularnie polskie podcasty (ostatnio pojawił się podcast probasket.pl, nie słuchajcie tego bron Boże, to jest straszne) ze Stanów słucham tylko the ringera, ale nie jestem zachwycony. Jeśli pamiętacie jakieś szczególnie udane artykuły będę super wdzięczny za linki. Tak z głowy przychodzi mi na myśl na przykład artykuł o Russelu Westbrooku z espn (http://www.espn.com/espn/feature/story/_/id/18893454/the-driving-force-oklahoma-city-thunder-russell-westbrook)
Chętnie przyjmę też filmy. Podobało mi się kilka odcinków ESPN 30 vs 30 (jeśli któreś szczególnie polecacie to dajcie znać; odcinek o Vlade Divacu i Drazenie Petrovicu 9/10), oglądałem też kiedyś te najbardziej klasyczne dokumenty, typu Hoop Dreams czy Rebound. W głowie z fajnych rzeczy mam teraz cykl Open Gym na youtube Toronto Raptors
Będę wdzięczny za pomoc!
#nba
  • 16
  • Odpowiedz
nie no bez przesady, czytam codziennie przed snem reddit wiem co sie dzieje; szukam raczej jakichś bardziej dokumentów historii opowiesci takich bzdur.
co do statystyk i analiz polecam fivethirtyeight, duzo liczb, bardzo uspokajające
  • Odpowiedz
@appylan: polec cos! w ogole pierwsza ksiazka jaka w zyciu przeczytalem to biografia karla malone'a ktora nazywala sie chyba "Listonosz" i totalnie nie moge o niej nic znalezc w internecie, do dzis nie wiem, czy sobie tego nie wymyslilem
  • Odpowiedz
@bndchj: ja przeczytałem The Book of Basketball Billa Simmonsa i Życie Lazenby'ego (o MJu). Obie bardzo fajne. Ludzie sobie chwalą też biografię Billa Waltona, jest u mnie w kolejce do przeczytania :P
  • Odpowiedz
nauczylem sie czytac majac z 4 czy 5 lat, moja siostra miala chlopaka, ktory jak wszyscy wtedy byl wielkim fanem nba, wiec mialem te ksiazke pod reka. cos mi tez swita o larrym birdzie ale #!$%@? jeden wie czy nie wymyslam
  • Odpowiedz
@bndchj: taki niewinny żarcik. Jak myślisz ile jest osób na świecie, które wchodzą w świat książek od biografii Karla Malone'a? Właśnie dlatego miło Cię poznać ( ͡º ͜ʖ͡º)
A odpowiadając trochę na twoje pytanie, to od kilku dobrych lat pojawiają się przetłumaczone autobiografie / biografie koszykarzy, Shaqa jest taka 5,6/10, Jordana długa i zaczyna się sensownie po przebrnięciu historii 3 pokoleń Jordanów i wątków rasistowskich. Słyszałem,
  • Odpowiedz
@michal015: W Między Rondem a Palmą jimson wspominal kiedyś o biografii Larry'ego Birda, zacznę od niej i dam znac czy warto.
na marginesie, nawet polecam (7/10 w skali ksiazek, ktorych totalnie nie musisz przeczytac) biografię Andrzeja Pluty "Z dystansu". Pluta jest z tego samego miasta co ja i jakoś tak całe życie się z niego niesmialo podśmiechiwałem, a to koniec koncow bardzo fajna historia
  • Odpowiedz