Przepis: 1. Piersi z kurczaka umieść w głębokiej misce, dodać wszystkie składniki dla marynaty i dokładnie wymieszać.
2.Odetnij odpowiednią ilość folii do zgrzewarki, zgrzej jedną część, włóż opruszonego kurczaka, odesij powietrze i zgrzej folię.
3. Pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
4. Kąpiel wodną dla sous-vidu podgrzać do 64ᵒC. Włóż piersi i gotuj przez 2 godziny. Należy kontrolować temperaturę, co jakiś czas mieszając delikatnie wodę.
5. Po 1,5 godziny dodaj do wody obraną fasolkę szparagową i wsyp łyżkę stołową soli.
6. Gotuj fasolkę 30 minut.
7. Po upływie określonego czasu piersi wyjmij z kąpieli wodnej, następnie wyjmij je z woreczków. Odcedź fasolkę szparagową.
8. Na dużej patelni dobrze rozgrzaj olej. Mięso szybko obsmaż z każdej strony na złoty kolor kropiąc je sokiem z cytryny.
9. Na tej samej patelnii podsmaż fasolkę przez 2 minuty.
@Browin i poproszę o poradnik jak używać tego zakwasu z drożdżami na chleb, bo już ostatnia paczka poszla i ani razu mi nie wyrosło. A w smaku świetne ( ͡°ʖ̯͡°)
@Felonious_Gru: ja przeważnie piekę pszenno-żytni w maszynce w stosunku 220+380 + dodatki. Wiem że tanie, kupię dzisiaj zobaczę - jak to wygląda w praktyce. Niby to ma suszony zakwas w sobie :D
Mirki i Mirabelki, jutro będę pierwszy raz w Szczecinie na dwa dni. Co polecacie zobaczyć? Jestem z koleżką Anglikiem więc fajnie by było ogarnąć coś ciekawego i pokazać mu Polskę z fajnej strony #szczecin #podroze
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- olej do smażenia
- sok z połowy cytryny
- 300 g fasolki szparagowej
- woda
Składniki marynaty:
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski)
- 3 stołowe łyżki oleju
Składniki do fasolki:
- 300 g fasolki szparagowej
- 1 łyżka stołowa soli
Niezbędnik:
- szybkowar 5 L
- zgrzewarka próżniowa do żywności
Przepis:
1. Piersi z kurczaka umieść w głębokiej misce, dodać wszystkie składniki dla marynaty i dokładnie wymieszać.
2.Odetnij odpowiednią ilość folii do zgrzewarki, zgrzej jedną część, włóż opruszonego kurczaka, odesij powietrze i zgrzej folię.
3. Pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
4. Kąpiel wodną dla sous-vidu podgrzać do 64ᵒC. Włóż piersi i gotuj przez 2 godziny. Należy kontrolować temperaturę, co jakiś czas mieszając delikatnie wodę.
5. Po 1,5 godziny dodaj do wody obraną fasolkę szparagową i wsyp łyżkę stołową soli.
6. Gotuj fasolkę 30 minut.
7. Po upływie określonego czasu piersi wyjmij z kąpieli wodnej, następnie wyjmij je z woreczków. Odcedź fasolkę szparagową.
8. Na dużej patelni dobrze rozgrzaj olej. Mięso szybko obsmaż z każdej strony na złoty kolor kropiąc je sokiem z cytryny.
9. Na tej samej patelnii podsmaż fasolkę przez 2 minuty.
Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!
#browin #przepisy #gotujzwykopem
źródło: comment_ReC8OPEpoCl7ajMjzOlVzw691x8bLLd3.jpg
PobierzNo, ale ja bym chciał na zAkwasie ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@sorasill: (✌ ゚ ∀ ゚)☞
źródło: comment_Ex4ElB5pvWH8UZ9dqqERj1jMULrYM84E.jpg
Pobierz