Wpis z mikrobloga

Domowy Kurczak Sous-Vide z fasolką szparagową

Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- olej do smażenia
- sok z połowy cytryny
- 300 g fasolki szparagowej
- woda

Składniki marynaty:
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski)
- 3 stołowe łyżki oleju

Składniki do fasolki:
- 300 g fasolki szparagowej
- 1 łyżka stołowa soli

Niezbędnik:
- szybkowar 5 L
- zgrzewarka próżniowa do żywności

Przepis:
1. Piersi z kurczaka umieść w głębokiej misce, dodać wszystkie składniki dla marynaty i dokładnie wymieszać.

2.Odetnij odpowiednią ilość folii do zgrzewarki, zgrzej jedną część, włóż opruszonego kurczaka, odesij powietrze i zgrzej folię.

3. Pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.

4. Kąpiel wodną dla sous-vidu podgrzać do 64C. Włóż piersi i gotuj przez 2 godziny. Należy kontrolować temperaturę, co jakiś czas mieszając delikatnie wodę.

5. Po 1,5 godziny dodaj do wody obraną fasolkę szparagową i wsyp łyżkę stołową soli.

6. Gotuj fasolkę 30 minut.

7. Po upływie określonego czasu piersi wyjmij z kąpieli wodnej, następnie wyjmij je z woreczków. Odcedź fasolkę szparagową.

8. Na dużej patelni dobrze rozgrzaj olej. Mięso szybko obsmaż z każdej strony na złoty kolor kropiąc je sokiem z cytryny.

9. Na tej samej patelnii podsmaż fasolkę przez 2 minuty.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

#browin #przepisy #gotujzwykopem
Browin - Domowy Kurczak Sous-Vide z fasolką szparagową

Składniki:
- 2 piersi z ku...

źródło: comment_ReC8OPEpoCl7ajMjzOlVzw691x8bLLd3.jpg

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
@Felonious_Gru: ja przeważnie piekę pszenno-żytni w maszynce w stosunku 220+380 + dodatki. Wiem że tanie, kupię dzisiaj zobaczę - jak to wygląda w praktyce. Niby to ma suszony zakwas w sobie :D
  • Odpowiedz