Wpis z mikrobloga

Czy Canon 1300D będzie dobrym wyborem dla początkującego? Mam też upatrzone 4 obiektywy manualne na M42, które chciałbym dokupić w przyszłości. Interesuje mnie tanie lustro, ale nowe. Canona mogę mieć za około 1600zł z kitem, torbą i kartą pamięci. Niestety Pentax K-50 ma cenę zaporową dla mnie. Nie chcę aż tyle na początek wydawać. Adaptery na M42 jakie polecacie?
#fotografia #canon #fotografiaanalogowa - bo pytam również o współpracę z analogowymi obiektywami.
  • 33
@Zielony34: ze spokojem dasz rade, ja zaczynalem z 350d;) przejsciowki bralem od chinczyka, pare powinienem miec na zbyciu jeszcze, wiec jak chcesz to priv, powiem wiecej, mam jeszcze na zbyciu jakies szkielka m42;)

ew rozwazyl bym np 600d lub wyzszy jesli zmiesci sie w budzecie;)
@Uogolnienie: dawaj! ( ͡° ͜ʖ ͡°)

poczatkujacy i m42 to strzał w kolano

@dqdq1: bawiłem się analogami na K100D Pentaxa i z tego względu Pentaxa chciałem, bo chociaż to system słabo rozwojowy, to wiem, że byłbym zadowolony.
@Zielony34: bez przesady, tam nie ma się co zepsuć. Robi fotki i wygląda dobrze? to podziała na pewno. Kupiłem wiele używanych sprzętów i było zawsze dobrze. Szczególnie, że to amatorska półka i zawodowcy nie ciorają ich na potęgę.
@Macko_xxx: sam aktualnie szukam w dobrej cenie jakiejś fajnej używki X-T10, X-T1, X-T20 (zależy co się trafi okazyjnie), bo znam siłę Fuji po tym jak jestem na fejsowej grupie Fuji i widziałem sporo zdjęć. Myślę, że to jeden z lepszych wyborów w okolicach 2k. Mam pełną klatę i wór eLek, ale ten Fudżik robi mnie niesamowicie.
po co kupować Canony entry-level, jak w tej samej cenie można mieć dobry bezlusterkowiec

@Macko_xxx: bo chce mieć możliwość montażu obiektywów na M42.

Fuji

@Paviarotti: kiedyś chorowałem za S9600 chyba, popraw mnie, jesli coś źle napisałem. Dawno to było.