Wpis z mikrobloga

Miry, auto w LPG i przy jeździe na gazie zauważyłem że wskazówka od beny coraz bardziej opiera się o empty, mimo że bena idzie tylko na rozruch i nagrzanie co trwa z 10min max więc tak szybko nie powinno spoerdalac, to normalne że mimo pracy na gazie auto wspomaga się trochę benzyna czy wyciek? XD
#motoryzacja #lpg
  • 14
@SuchyArbuz: pamiętaj że jeśli normalne spalanie auta to powiedzmy 8l benzyny na 100km to zaraz po rozruchu ta wartość jest dużo wyższa, przez te 10m auto nie pali tego 8l tylko zaczyna od jakichś 12-15l i to stopniowo się obniża.
@SuchyArbuz: są dwie opcje jeżeli "ubywa" ci benzyny mimo jazdy na LPG:

1) masz ustawiony dotrysk benzyny - raczej rzadko spotykanye
2) masz upośledzone auto tak jak ja, które myśli że ubywa mu benzyny - po jakimś czasie stwierdza, że jednak nie i cofa wskazówkę do góry ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 0
@KornixPL
@Stalowiak
@emka_
Sebixowe E36 compact 1.6 102km xD
Instalacja jakaś tam brc, wskazówka raczej się nie cofnie bo komp pokazuje że beny mam na 50km i ciągle maleje po rozruchu, w trasie się temu nie przypatrywałem ale raczej też spada. Chociaż może to być spowodowane tym że jak chce silnik przegonić to włączam bene żeby się trochę oczyścił i nasmarował po gazie. Ale to sporadycznie i wtedy beny tankuje xD
@SuchyArbuz: Jak to nie żadne francuskie auto (tam wskazówka jest opuszczana na podstawie spalania a nie pływaka w zbiorniku). To trzeba szukać w ustawieniach czy nie ma podpierania benzyną.

A jak chcesz sprawdzić bez podpinania pod instalacje to odpal przełącz na gaz i wyjmij bezpiecznik pompki benzyny. Tylko wtedy gdy samochód zechce jechać na benzynie to silnik może zgasnąć i jak nie masz awaryjnego odpalania to będziesz musiał lecieć do bezpieczników