Wpis z mikrobloga

Mirki, potrzebuję porady. Powoli rozglądam się za nowym sprzętem, głównie do pracy z #archicad #revit #vray ale również do gier. Na co najdokładniej zwrócić uwagę? Chciałabym, żeby rendery robiły się szybko, miło i przyjemnie w wysokich rozdzielczościach na high detalach. W tej chwili proste bryły modelują się kilka godzin na medium (gt 740m, i5-4200, 16GB ram), ale z tego co zauważyłam silnik wykorzystuje tylko 30% pamięci, więc nie w tym rzecz. Na pewno coś lepszego niż ta gównokarta graficzna. Jakie parametry byście mi polecili? Szukam #laptopy ale rozważam też stacjonarkę.

Może Mirki spod tagu #architektura mogli by pochwalić się swoim sprzętem do pracy?

PS. #wiedzmin3 śmiga na low w 30fpsach an tym sprzęcie

#komputery #hardware
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kangurekkangurzatko: Wydaje mi się, że dobrym wyborem byłoby oparcie stacji roboczej o AMD Ryzen 7(1700 lub 1700x), 16GB RAM DDR4 3000MHz (ważne żeby płyta miała 4 sloty by w przyszłości dołożyć kolejne kości). Licząc na oko,bez karty graficznej, wychodzi za taki zestaw ok 4100-4300 zależnie od wybranych części. W przypadku gtx 1070 wyjdzie trochę więcej niż 6k, ale myślę że 1060 też da sobię radę.
Musisz wziąć pod uwagę to
  • Odpowiedz
Szukam #laptopy ale rozważam też stacjonarkę.

@kangurekkangurzatko: Buduj stacjonarkę opartą o 8 rdzeniowego ryzena, jeżeli jednak koniecznie będziesz chciała coś mobilnego to możesz mnie zawołać, wówczas możesz liczyć na laptopy z i7-7700hq i gtx 1060 z nowych.
  • Odpowiedz
@kangurekkangurzatko: jak bedziesz renderowac to na pewno stacjonarka a jak masz lapka to puszczaj render na jakas farme jesli mozesz. jak nie renderujesz na gpu to tez mozesz na tym przyoszczedzic i wziac jakies second hand quadro (bo secondhand gtx moglybyc kopalnia btc w poprzednim zyciu)
swoja droga to co to za proste bryly co sie renderuja tyle czasu? na pewno masz dobre ustawienia ?
  • Odpowiedz