Wpis z mikrobloga

@tmn007: Jakbym był w Polsce, to z największą chęcią. Ostatnio się wybrałem do Parku Narodowego Ujścia Warty (mam 15 km od domu rodziców :) ) i świetnie spędziłem czas oraz strzeliłem kilka ujęć.
Niestety byłem tylko 2 tygodnie i kolejna tura za rok dopiero.
Dzięki za stronę.
  • Odpowiedz
@tmn007: Widziałem tam całą masę dymówek, wydawał się ten ptak na tyle popularny, że dziwi mnie fakt, że strona którą podałeś monitoruje występowanie jej.
Jaki to ma cel?
  • Odpowiedz
@tmn007: Ja zwykle odróżniam po śpiewie i on jest najpewniejszy( ͡° ͜ʖ ͡°).
A jeśli chodzi o zdjęcie to jak się przyjrzałem to nie jestem wcale pewien. Nogi ma ciemne jak u pierwiosnka, ale i u piecuszka czasem się takie zdarzają. Dziób ciemny jak u pierwiosnka, ale za to brewka i pokrywy uszne przypominają te u piecuszka.
Najlepiej gdyby było widać ptaka z boku, żeby zobaczyć
  • Odpowiedz
  • 0
@trzeci pomaga sprawdzać populację i nie chodzi tylko o szukanie jakiś mega rzadkich okazów ale też pospolitych gatunków - przydaje się w statystykach np rok do roku...
  • Odpowiedz
@trzeci: Ta strona zbiera dane o każdym gatunku nie tylko tych rzadkich. Taka forma zbierania danych nie jest polskim pomysłem, identyczne strony funkcjonują również za granicą.
  • Odpowiedz
@trzeci: Wydaje mi się, że jednak to był piecuszek, ale nie jestem w 100% pewien. Jeśli nie słyszałeś śpiewu to najlepiej jakbyś wysłał te zdjęcie na forum przyroda.
  • Odpowiedz